Кучма пояснив, чому зміна

Кучма пояснив, чому зміна "нормандського формату" не допоможе

Укрінформ
Переформатування чи розширення Нормандського формату навряд чи допоможе вирішити проблему з окупованими територіями, оскільки все впирається в Росію. Тож Україна сама має робити потрібні кроки для поступового її розв'язання.

На цьому наголосив екс-президент України Леонід Кучма на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Ми сьогодні з вами добре розуміємо, що корінь вирішення всіх проблем - в Росії. І скільки б у складі Нормандського формату не було представників інших країн, від цього нічого не зміниться. Часто лунає - давайте поміняємо формат. Так у нас з Європи дві найвідоміших країни, які роблять всю погоду, - Німеччина і Франція. А тепер спитаймо у Порошенка: він хотів, щоб у Нормандському форматі був президент США? Хотів. А Обама хотів? Ні, не хотів. А тепер давайте подивимось на пострадянську історію - скільки у нас всіх незакінчених конфліктів... Хто не хоче ці конфлікти вирішувати? Ми всі добре знаємо - одна країна і один лідер", - сказав Кучма.

Читайте також: Кучма назвав головну тему майбутньої зустрічі в Ахені Порошенка, Меркель і Макрона

Він зазначив, що Нормандський формат приймає рішення, Росія їх не виконує. І ніхто цьому не може зарадити. Але необхідно потроху працювати в рамках Тристоронньої контактної групи.

"Ми розуміємо, що Нормандський формат за 4 роки зібрався 4 рази. Вони зустрілися-розбіглися. В Мінську вони зустрілися і ніяке комюніке не заявили. Кожен вийшов, щось прокоментував - і в різні сторони. Кожен проблему бачив по-своєму. І я розумію Порошенка. Його критикують, що не зовсім коректний документ в Мінську. Та він хотів хоч із чимось вийти, хоч війну крупномасштабну на Донбасі припинити! Що, він не хотів, щоб зразу кордон українсько-російський був відданий під контроль України? Хотів... Так давайте виходити з реалій і робити те, що від нас залежить. А від нас також багато що залежить. І ми також повинні йти назустріч. Ми повинні робити так, щоб ті люди, українці, які залишились на окупованому Донбасі, не бачили нас ворогами. А ми багато робимо таких справ, яких вони не розуміють... Весь час треба думати про завтрашній день, а не про те, як сьогодні частина політиків наших думає.  І з цього хочуть зробити себе великими", - сказав Кучма. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-