Аудитори для НАБУ: на новий конкурс від Ради подалися п'ятеро кандидатів

Аудитори для НАБУ: на новий конкурс від Ради подалися п'ятеро кандидатів

Укрінформ
Від Верховної Ради України п'ять кандидатів подалися на новий конкурс на аудитора Національного антикорупційного бюро. Серед них - два пенсіонери, правозахисник, адвокат з Ізраїлю та колишній прокурор США.

Про це повідомляє "Центр протидії корупції" з посиланням на перелік кандидатів та їхніх документів, опублікований на сайті Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

"Це вже третій за рахунком конкурс на посаду аудитора НАБУ, який проводить Верховна Рада України. Проте досі парламент так і не зміг обрати представника в аудиторську комісію за своєю квотою", - йдеться у повідомленні.

Центр протидії корупції проаналізував усіх претендентів на роботу в комісії з зовнішньої оцінки НАБУ від парламенту.

Валерій Небога - пенсіонер. 2015 року брав участь на посаду Директора НАБУ, пізніше подавався на різні посади від детектива до керівника управління. 2017 року подавався на посаду аудитора НАБУ від парламенту, але його заявка, на думку комітету, не відповідала кваліфікаційним умовам конкурсу, тому кандидатуру Небоги не ставили навіть на голосування.

Юрій Ліхненко - пенсіонер, голова організації "АНТИМАФІЯ", який також 2015 року подавався на посаду Директора НАБУ, а пізніше - на керівника Одеського управління Антикорупційного бюро. Останній раз працював у правоохоронних органах, судячи з автобіографії кандидата, більше 20 років тому. У 1991-1994 роках працював на посаді слідчого та заступника міжрайонного прокурора в Іллічівській природоохоронній прокуратурі. Рекомендацію дав сам собі від своєї ж організації "Антимафія". Має упереджене ставлення до роботи Антикорупційного бюро, про що висловлювався під час обрання до ради громадського контролю при НАБУ.

Володимир Василенко - правозахисник, працював суддею в міжнародному суді ООН та представником України в Раді ООН із прав людини.

Кілька місяців тому його кандидатуру на аудитора НАБУ пропонував Олег Ляшко, інформацію з декларації якого розслідують детективи Антикорупційного бюро. 2015 року був делегований указом Президента Порошенка до Конституційної комісії разом з Михайлом Буроменським, обраним в аудитори НАБУ по квоті Кабінету міністрів.

Цікаво, що у разі делегування Василенка в аудитори від парламенту, в комісії буде два правозахисники з трьох необхідних членів аудиторської комісії.

Варто зазначити, що рекомендацію Володимир Василенко отримав від ГО "Українське юридичне товариство", яке очолює Березюк Олег Валерійович. Березюк також є співвласником іншої громадської організації "Всеукраїнський рух "Сила Права". Очолює цю ГО колишній народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко, який 2014 року тимчасово виконував обов'язки заступника голови Адміністрації Президента.

Вадим Меламед - адвокат, нотаріус, останні 25 років живе в Ізраїлі, де має власну юридичну компанію "Вадим Меламед адвокати і нотаріус". 2015 року брав учать в конкурсі на посаду Директора НАБУ. Тим не менше, Меламед не відповідає вимогам до аудитора НАБУ, визначеним законом України "Про національне антикорупційне бюро", оскільки не має "значного досвіду роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях". Цей кандидат останні 25 років працював в Ізраїлі виключно як адвокат, займаючись в основному трудовим правом та юридичною допомогою емігрантам з України. Меламед також отримав єдину рекомендацію від громадської організації, директором якої є сам.

Томас Файєрстоу - американець, колишній прокурор США, партнер компанії "Бейкер та Маккензі". Має значний досвід в органах досудового розслідування та прокуратурі США: 6 років працював у відділі боротьби з організованою злочинністю Прокуратури США в Нью-Йорку, де спеціалізувався на справах російських олігархів та чиновників, пов'язаних із корупцією та відмиванням коштів. Був головним прокурором у справі щодо екстрадиції російського ТОП-посадовця Павла Бородіна до Швейцарії за звинуваченнями у відмиванні та розкраданні коштів. Працював з Магнітським, наразі персона нон-грата в Росії.

Томаса Файєрстоуна рекомендували на посаду аудитора НАБУ Посольство США, міжнародна антикорупційна організація "Transparency International Україна" та Інститут CEELI в Празі, який займається розвитком верховенства права.

У ЦПК нагадали, що негативний висновок аудиту є єдиною законною підставою для позачергового звільнення чинного директора Бюро Артема Ситника з посади та зменшення рівня бюджетного фінансування незалежного правоохоронного органу. Проводити аудит повинна комісія, до якої по одному представнику мають делегувати уряд, парламент та Президент України.

Читайте також: Соболєва і Лещенка просять ретельніше підбирати кандидатів на аудитора НАБУ

Рік тому, у травні 2017, Кабінет міністрів України обрав правозахисника Михайла Буроменського на посаду аудитора НАБУ від українського уряду. Президент України так і не призначив свого представника до Комісії. Верховна Рада вже втретє проводить конкурс на аудитора НАБУ.

Першого разу Комітет з питань запобігання та протидії корупції обрав кандидатом на цю посаду прокурора США Роберта Сторча. Проте голови фракцій БПП та Народного Фронту без жодного конкурсу, в порушення регламенту внесли на голосування в зал також кандидатуру британського приватного детектива Найджела Брауна. Після гучних скандалів та декількох голосувань ані Сторч, ані Браун не набрали достатньої кількості голосів. Другий конкурс завершився рекомендацією щодо колишнього американського прокурора Марти Борщ, іспанського прокурора Карлоса Кастресани, української правозахисниці Олександри Яновської та українського адвоката Сергія Гончаренка. Аналогічно, жоден із кандидатів не отримав достатньої підтримки в парламенті; найбільше голосів отримала Олександра Яновська, яка наразі призначена суддею Верховного Суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-