ТОП-8  депутатів-мажоритарників, що отримали найбільше  грошей з держбюджету

ТОП-8 депутатів-мажоритарників, що отримали найбільше грошей з держбюджету

Укрінформ
Громадська мережа ОПОРА визначила ТОП-8 депутатів-мажоритарників, в округи яких було виділено найбільшу кількість субвенцій та за сумою коштів з Державного бюджету 2017 року на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Про це під час прес-конференції сказав аналітик організації Андрій Савчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Серед нашого ТОП-8 є чотири депутати, які були лідерами як у 2016 році, так і в 2017 році - Валерій Писаренко, депутат з Харківщини (група «Партія відродження» - Ред.), Олександр Шевченко, депутат з Івано-Франківщини (позафракційний - ред.), Юрій Тимошенко, так само з Івано-Франківщини («Народний фронт» - ред.) і Костянтин Яриніч, депутат з Кіровоградщини (БПП - ред.)», - зазначив аналітик.

Також лідерами за сумою коштів отриманих субвенцій з бюджету в 2017 році стали:

округ № 22 (Луцьк) Ігоря Лапіна (з «Народного фронту») та округ № 83 (частина міста Івано-Франківськ) позафракційного Олександра Шевченка - по 85 млн гривень; округ № 153 (Рівненська область) Юрія Вознюка (з «Народного фронту») - 82 млн гривень.

Водночас округ № 204 (Чернівецька область) лідера фракції «Народного фронту» Максима Бурбака отримав 79 млн гривень субвенцій; округ № 91 (Київська обл.) Руслана Сольвара з БПП - 71 млн гривень; округ № 88 (Івано-Франківська обл.) Юрія Тимошенка з «Народного фронту» - 67 млн гривень.

Так, у 2017 році найбільшу кількість субвенцій отримав мажоритарний округ № 123 (Львівська область) позафракційного депутата Тараса Батенка - 468. Округ № 65 (Житомирська область) ще одного позафраційного нардепа Володимира Литвина одержав 400 субвенцій.

В окрузі № 198 (Черкаська обл.) депутата з БПП Сергія Рудика було профінансовано 389  заходів, в окрузі № 13 (Вінницька обл.) депутата з БПП Петра Юрчишина - 383, в окрузі 161 (Сумська обл.) депутата з БПП Миколи Лаврика - 373.

До лідерів за кількістю отриманих на свій виборчий округ субвенцій з бюджету також входять Володимир Зубик (округ № 195) - 322 субвенції, Олександр Колода (округ № 209) - 309 субвенцій та Олександр Дехтярчук (округ № 154) - 233 субвенції.

Окрім того, за результатами дослідження у 2017 році, незважаючи на загальне збільшення суми субвенцій майже удвічі порівняно з 20016 роком, коштів недоотримали 25 відсотків округів. Зокрема, на 24 округи не виділялось коштів узагалі, а ще на 26 округів виділялось менше 10 млн гривень на кожний. Це, на думку ОПОРИ, демонструє «не лише нерівномірність розподілу субвенцій, але й відверту заангажованість процесу».

Читайте також: Президентські вибори в Україні: у Путіна готують "виборчі схеми" для ОРДЛО

Загалом, за даними дослідження, вже два роки поспіль кошти субвенцій оминають округи 18 нардепів-мажоритарників. Серед них: Олександр Марченко, Андрій Іллєнко, Андрій Денисенко, Володимир Парасюк, Іван Балога, Дмитро Ярош, Сергій Клюєв, Юрій Левченко, Віктор Чумак, Євген Бакулін, Андрій Гальченко, Сергій Дунаєв, Артур Мартовицький, Юлій Іоффе, Олег Недава, Іван Куляченко, Володимир Мисик та Олександр Пономарьов.

Водночас голова правління мережі «Опора» Ольга Айвазовська наголосила на ризиках використання політичними силами ресурсів субвенцій з держбюджету, призначених на заходи соціально-економічного розвитку окремих територій, як адміністративного ресурсу перед виборами 2019 року. 

За її словами, бюджетний адміністративний ресурс належить до найнебезпечніших порушень стандартів виборчого процесу. Причому політики намагатимуться використати цей ресурс ще до офіційного початку виборчої кампанії 2019 року, аби не було юридичної можливості звинуватити кандидатів у використанні адмінресурсу під час кампанії.

Згідно з даними дослідження на соціально-економічний розвиток окремих територій у 2018 році було виділено коштів удвічі більше, ніж у 2017 році - 5,3 мільярда гривень. Водночас зросла і кількість об'єктів, що фінансуються за ці кошти, майже у 3,5 раза - до 12,4 тис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-