ПАРЄ закликає Кремль припинити постачати зброю на Донбас

ПАРЄ закликає Кремль припинити постачати зброю на Донбас

Укрінформ
У ПАРЄ закликали Росію припинити постачати зброю, боєприпаси та військових на схід України.

Про це йдеться у резолюції ПАРЄ, прийнятій після заслуховування доповіді «Гуманітарні потреби та права внутрішньо переміщених осіб у Європі», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Асамблея закликає російський уряд поважати права внутрішньо переміщених осіб (ВПО), зокрема утриматися від постачання зброї, боєприпасів та військового персоналу, що призводить до подальшого порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини ВПО у відповідних районах конфліктів; надати доступ місіям міжнародних гуманітарних спостерігачів до відповідних зон конфліктів для аналізу гуманітарних потреб ВПО та надання гуманітарної допомоги», - йдеться у документі.

Асамблея закликала Україну та Росію підтримувати проекти відновлення сімейних зв'язків товариств Червоного Хреста обох країн, забезпечити належний захист представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста та надати їм можливість доступу на території, що постраждали внаслідок конфлікту, для проведення слідства щодо зниклих людей; створити комісію для компенсації або повернення майна ВПО відповідно до судової практики ЄСПЛ; підтримувати та сприяти діяльності з розмінування на постраждалих унаслідок конфлікту територіях. ПАРЄ також закликала обидві сторони утримуватися від будь-яких дій, які призведуть до подальшого внутрішнього переміщення людей і ускладнять гуманітарну ситуацію вимушених переселенців на порушення міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо протидії російській пропаганді

У резолюції вказується, що в Україні є 1,7 млн внутрішньо переміщених осіб, і наразі це найбільша кількість серед усіх країн Європи. Члени ЄС та Єврокомісія надали гуманітарну допомогу у розмірі 751,5 млн євро.

Під час голосування за поправки до резолюції у сесійній залі ПАРЄ підтримали пропозицію української делегації замінити формулювання «війна в Україні» на «російська війна проти України».

Загальна резолюція була прийнята 76 голосами. Проти виступив один депутат, утрималися - двоє.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-