"Блакитні шоломи" для Донбасу: про що говорили глави МЗС Німеччини і Канади

Фото
Укрінформ
Глави МЗС Німеччини Хайко Маас і Канади Христя Фріланд у ході переговорів у вівторок у Берліні обговорили ситуацію на Донбасі і можливість розміщення там місії "блакитних шоломів".

Про це Маас і Фріланд розповіли на прес-конференції після переговорів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми провели дуже глибоку розмову про Україну і продовжимо її в Торонто", - повідомила Фріланд, маючи на увазі наступну  міністерську зустріч G7 в Торонто.

І Канада, і Німеччина, за її словами, єдині в думці, що вторгнення в Україну, анексія Криму та агресія, що триває на Донбасі - дуже серйозне з часів завершення Другої світової війни порушення міжнародного права, коли кордони суверенної держави були змінені насильницьким чином. "Для нас дуже важливо говорити чітко, що це неприйнятно", - підкреслила Фріланд.

Вона згадала про те, що Канада дуже серйозно ставиться до аспектів політики щодо української кризи, враховуючи той факт, що країна добровільно відмовилася від володіння ядерним арсеналом у 1994 в обмін на гарантії Будапештського меморандуму. "Не можна про це забувати", - закликала голова МЗС Канади.

Читайте також: Аваков: Не можна, щоб "блакитні шоломи" ходили Горлівкою нарівні з патрулями Захарченка

Фріланд поінформувала, що вони з Маасом обговорили можливість розміщення миротворчих сил ООН в Україні. Канада також обговорює це з європейськими партнерами, американськими партнерами, і безпосередньо з українцями, сказала Фріланд, нагадавши, що декілька тижнів тому в Києві провела переговори з Президентом Петром Порошенком і своїм українським колегою Павлом Клімкіним. Глава канадського дипломатичного відомства очікує "дуже гарної розмови" на цю тему найближчими днями.

"Міжнародний порядок стоїть перед загрозами, як ніколи раніше", - констатувала Фріланд, запевнивши, що її країна готова зустрічати ці виклики разом з партнерами, в тому числі з Німеччиною, відносини з якою вона охарактеризувала як кращі, ніж будь-коли.

Маас зі свого боку також підтвердив, що в ході зустрічі в Торонто мова піде про Україну. Він нагадав, що Німеччина серйозно задіяна в процесі.

"Нам потрібні кроки щодо встановлення перемир'я і щодо виконання Мінських угод; і мирна місія ООН могла б зіграти важливу роль", - сказав Маас.

Він також нагадав, що обговорював цю тему декілька днів тому з Президентом Порошенком.

Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-