Раді пропонують визначити правовий статус політв'язнів Кремля та заручників ОРДЛО

Раді пропонують визначити правовий статус політв'язнів Кремля та заручників ОРДЛО

Укрінформ
У Раді зареєстровано законопроект «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами» (№ 8205).

Співавторами законодавчої ініціативи виступили 19 народних депутатів, зокрема перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, представник Президента України у парламенті Ірина Луценко, голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак і глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляється на сайті Раді.

Станом на ранок 28 березня на сайті ВР відсутні супровідні документи до проекту закону.

При цьому перший віце-спікер Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook зазначила, що ідея визначення правового статусу заручників і політв'язнів обговорювалась у Верховній Раді давно і навіть було зареєстровано кілька відповідних законопроектів, які регулювали цю проблематику.

«Ми домовилися з авторами альтернативних проектів відкликати їх і напрацювати спільний, який враховуватиме норми закону про деокупацію. Днями у ВР зареєстровано законопроект «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами», до співавторства долучилися представники комітету прав людини й захисту ветеранів, також профільне міністерство ТОТ, колишні заручники», - уточнила вона.

Термінологія законопроекту, за словами першого заступника голови ВР, враховує українське законодавство й міжнародні конвенції. Під дію законопроекту мають потрапити всі громадяни України, котрі незаконно утримувались у в'язницях ОРДЛО і Російської Федерації через військову агресію, що розпочалася з 20 лютого 2014 року.

Читайте також: Ув’язненого в Росії майданівця відвідав український консул

«Законопроект визначає правовий статус незаконно утримуваних і певні соціальні гарантії, як то разова грошова виплата, яку має визначати КМ після звільнення людини (враховуючи можливості українського бюджету, тобто, ми не фіксуємо цю суму, вона залежить від бюджетних можливостей і є разовою). При цьому дезертири, інші особи, хто співпрацював з окупаційним режимом (якщо це встановлено спеціальними службами, військовою прокуратурою), не матимуть право на отримання соціальної разової виплати й інші соціальні гарантії», - пояснила Геращенко.

Важливо, підкреслила вона, що завдяки ухваленню цього законопроекту держава зможе посилити правовий захист заручників, допомогу в підготовці позовів задля притягнення причетних до катувань і незаконних утримань.

«Також пропонується ще раз законодавчо зафіксувати, що протягом перебування в полоні військовослужбовцям нараховується заробітна плата (ця норма працює і зараз, але буває багато скарг від родин заручників на бюрократичні перепони)», - уточнила перший віце-спікер.

Разом з тим вона не виключає, що під час підготовки до другого читання із законопроекту будуть вилучені певні новели, зокрема ті, що стосуються соціального житла для звільнених заручників і політв'язнів.

«Якщо чесно, певні норми законопроекту здаються мені менш реалістичними, як то соціальне житло, але на цьому наполягали інші автори законопроекту, як то шановний Юрій Шухевич. Бо ці норми потребують значних видатків із бюджету, яких немає. Тому, впевнена, до другого читання законопроект буде допрацьовано й позбавлено певного популізму (самокритично пишу, як один із співавторів, але в моєму проекті цих новел не було, в нашому спільному з великим авторським колективним - є велика частина компромісів, й я ще буду працювати над відшліфуванням проекту до другого читання)», - зазначила нардеп.

Водночас, зауважила Геращенко, цей законопроект посилить соціальний захист заручників і дасть українській стороні нові можливості для підготовки позовів до міжнародних судів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-