До Ради - без зброї: депутатів планують пропускати через

До Ради - без зброї: депутатів планують пропускати через "рамки"

Укрінформ
У Верховній Раді підготовлено законопроект щодо змін до Регламенту, який передбачає посилення заходів безпеки у парламенті та зміну правил перевірки народних депутатів. 

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань регламенту та організації роботи парламенту Володимир Арешонков. 

"Єдиний механізм уникнення випадків, коли народні депутати проходять зі зброєю до зали засідань парламенту, - це внесення змін до Регламенту. Між іншим, якраз сьогодні вранці ми говорили про це з Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм. Перед цим, позавчора, ми порушували це питання на засіданні комітету і Парубій сказав, що Апаратом ВР уже підготовлено законопроект, на комітеті ми його якнайшвидше доопрацюємо", - сказав Арешонков. 

При цьому він не виключає, що розгляд нового законопроекту в парламенті можливий до літа цього року.

За його словами,  підготовлений законопроект передбачає зміну правил перевірки народних депутатів, зокрема під час проходження через металошукач.

"Ми хочемо змінити правила перевірки народних депутатів, які входять (до приміщення парламенту - ред.). Якщо під час проходження через металодетектор будуть виявлені металеві речі, народний депутат матиме їх відразу ж здати. Тобто у нас є можливість покласти їх до спеціальних шаф у вигляді сейфів і, відповідно, всередину парламенту вже заходити без жодних предметів, які можуть бути вибухонебезпечними, або зброї", - уточнив перший заступник голови профільного комітету.

Водночас парламентарії вбачають необхідність у посиленні охорони й службових приміщень ВР,  а також убезпечення балконів у залі засідань.

"Ми багато дискутували і зараз підходимо до того, щоб технічні та службові приміщення в Раді теж були всі під охороною. Адже, наприклад, масивна люстра у залі засідань ВР у випадку можливих диверсій при падінні зі стелі може накрити дві третини зали. Цікавим також є питання щодо балконів. Ми вивчали досвід парламентів зарубіжних країн, зокрема Швеції, де гості та журналісти можуть спостерігати з балкону за роботою засідання через спеціальне скло. Бувають випадки, коли під час зйомки в операторів можуть впасти важкі камери, внаслідок чого депутат може отримати травму, навіть смертельну. Тобто певний захист ми також маємо запровадити й на цьому рівні", - пояснив Арешонков.

До того ж, у Раді розглядають можливість створення в кулуарах спеціальних зон для спілкування народних депутатів і представників ЗМІ.

"Апарат ВР наразі працює над розробкою законодавчого акту, за яким можна буде зробити в парламенті так звані "зони для ЗМІ", щоб створити умови для журналістів створити умови, де б вони могли спілкуватись спокійно з депутатами, а не ловити їх у коридорах. Але це в жодному випадку не огороджені резервації", - додав депутат.

Читайте також: Гранати у сумці Савченко: комітет ВР хоче публічної заяви свідка - Тимчук

Як повідомляв Укрінформ, 15 березня генпрокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання щодо притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешту народного депутата Надії Савченко, яка, за його словами, планувала теракт у будівлі парламенту.

Згодом з'явилась інформація про те, що у своїй сумці Савченко переносила три бойові гранати. 

16 березня до Комітету ВР з питань регламенту та організації роботи Ради надійшло подання ГПУ щодо притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешту народного депутата Надії Савченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-