“Друзі України” у США назвали критично важливі для Києва реформи

“Друзі України” у США назвали критично важливі для Києва реформи

Укрінформ
Провідні американські експерти, аналітики й активісти, які об'єднались у Мережу друзів України, що обстоює прогрес для України у політичних колах США, закликали українську владу посилити боротьбу з корупцією та запровадження критично важливих реформ.

Про це йдеться в офіційній заяві Мережі, оприлюдненій на сайті Фундації Україна-США, повідомляє Укрінформ.

"Незважаючи на створення нових антикорупційних органів, у тому числі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), їхня структура залишається незавершеною, роботі існуючих органів чинять перешкоди, антикорупційні активісти зазнають переслідувань", - підкреслюється у заяві.

У цьому зв'язку наголошується, що для успішної боротьби з корупцією та просування справжніх реформ "необхідні належні дії з боку української влади". Причому звертається увага на низку "критично важливих" реформ, які Верховній Раді та уряду України слід вважати пріоритетними.

Передусім ідеться про створення незалежного спеціалізованого антикорупційного суду, який "має бути створений у повній відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії та умов програми МВФ". Поки немає такого суду, відсутня й кінцева ланка системи антикорупційних органів, без якої бракує результатів попри роботу слідчих та прокурорів, підкреслюється в заяві.

При цьому Мережа друзів України закликає державні органи "підтримувати, а не підривати роботу НАБУ та САП". Влада має надати цим органам "необхідні повноваження, ресурси та незалежність для виконання своїх завдань".

"Важливим кроком" у боротьбі з корупцією називається введення в дію системи електронного декларування. "Але НАЗК бракує незалежності та спроможності вивчати й перевіряти ці декларації. Необхідно реформувати НАЗК та оновити його керівництво, щоб забезпечити повний та ефективний контроль за перевіркою cтатків українських можновладців", - зауважується в заяві.

Читайте також: МВФ не готовий говорити про наступний транш, але діалог з Києвом підтримує

Підписанти також заявляють про необхідність покласти край переслідуванням антикорупційних активістів. "Необхідно скасувати спірне положення антикорупційного закону, що вимагає від фізичних осіб та організацій, які займаються антикорупційною діяльністю, подавати щорічні декларації про майно", - наголосили активісти.

Зрештою, автори звернення висловлюють думку, що деякі високопосадовці та народні депутати України зловживають положеннями закону про недоторканність. "Недоторканність має бути скасована або обмежена таким чином, щоб уможливити законне кримінальне переслідування злочинів, особливо у корупційних справах", - зазначається в документі.

Водночас у заяві міститься заклик до реформування виборчої системи в Україні, включно з реформою фінансування виборчих кампаній. "Громадські організації вже розробили ряд комплексних пропозицій, і Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ – провідна міжнародна організація із спостереження виборів – також надала свої рекомендації", - зауважили активісти.

"Американські Друзі України незмінно підтримують розвиток незалежної, демократичної та суверенної України, інтегрованої у широку євроатлантичну спільноту. Ми цілковито розуміємо, що Україна стикнулася з надзвичайними викликами, перш за все – із триваючою агресією з боку Росії. Але для майбутнього України однаково важливим є успіх у внутрішній війні з корупцією – від цього залежить здійснення прагнень і сподівань Революції гідності на Майдані", - підкреслюється в заяві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-