Україна позивається в Гаагу через порушення Росією Конвенції ООН з морського права

Україна позивається в Гаагу через порушення Росією Конвенції ООН з морського права

Відео
Укрінформ
Україна позивається проти Росії в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі за Конвенцією ООН з морського права.

Відповідне розпорядження підписав Президент Петро Порошенко, повідомляється у Facebook глава держави.

"Підписав відповідне розпорядження про представництво України в розгляді Арбітражним Трибуналом Конвенції ООН з морського права по абсолютно чіткій позиції захисту інтересів України у зв’язку з порушення РФ суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці", - зазначив Президент.

Він нагадав, що 20 лютого виповнюється чотири роки від початку агресії РФ проти України, яка почалася з незаконної анексії Криму, і підкреслив, що наразі боротьба за захист суверенітету, територіальної цілісності і незалежності Української держави ведеться не лише на фронті силами військових, але й  у політичній, дипломатичній та юридичній площині.

Так, Порошенко розповів, що "Україна зробила безпрецедентну роботу по захисту своїх юридичних позицій" і це, за його словами, стосується судових позовів в Міжнародний суд ООН в Гаазі з приводу порушення Росією Конвенції ООН з протидії фінансуванню тероризму, Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Конвенції ООН з морського права та інших міжнародних документів.

"Сьогодні - черговий етап. Ми підготували розпорядження про представництво України в розгляді Арбітражним Трибуналом Конвенції ООН з морського права по абсолютно чіткій позиції захисту інтересів України у зв’язку з порушенням Російською Федерацією суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці", - наголосив Глава держави.

При цьому він повідомив, що економічним інтересам України завдано серйозної шкоди, зокрема ведеться незаконний видобуток корисних копалин, спричиняються суттєві негативні екологічні, інфраструктурні, транспортні наслідки будівництва Керченського мосту без дозволу держави Україна.

Президент окремо підкреслив, що не йдеться про розгляд питання українського суверенітету над Кримом.

Читайте також: Україна передає в арбітраж ООН документ про порушення РФ морського права

"Це питання (українського суверенітету — ред.) тверде, беззастережне і ніхто його під сумнів не ставить. Мова йде про те, що ми маємо захищати на кожному напрямку економічні інтереси Української держави, й приватних інвесторів, чия власність в Криму була конфіскована", - наголосив Глава держави.

Як зазначили у прес-службі Президента, згідно з підписаним Главою держави розпорядженням щодо представництва України в розгляді питання в Міжнародному арбітражному суді щодо порушення Конвенції ООН з морського права 1982 року захищати інтереси нашої країни буде заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-