Посол розповів, про що говоритимуть Порошенко і Столтенберг

Посол розповів, про що говоритимуть Порошенко і Столтенберг

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом на полях Мюнхенської конференції обговорять як двосторонню співпрацю, так і шляхи виходу із ситуації, яка склалася через позицію Угорщини.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив посол України в НАТО Вадим Пристайко.

"Питань для обговорення багато: в першу чергу, що ми робимо зараз у цій конфліктній ситуації, яка, на жаль, сталася  з угорцями, які блокують наші засідання", - сказав дипломат.

Він нагадав: Київ розраховує, що цього року Президент буде запрошений на саміт, тобто на вищий рівень комісії Україна-НАТО.

"Ми вважаємо, що якщо Угорщина дозволила собі взяти НАТО як майданчик, на якому збирається зводити з нами рахунки, ми пропонуємо відповідь теж в рамках НАТО", - сказав посол. Він пояснив, що уряд цього тижня затвердив річну програму співпраці з НАТО на 2018 рік, в яку за власною ініціативою інтегрував усі рекомендації, які висловила Венеціанська комісія з приводу закону про освіту. “Другий трек – ми нагадуємо, що ми все ж таки залишаємося відкритими для обговорення (мовного питання - ред.) в двосторонньому форматі без міжнародних організацій, таких як НАТО, яка не має абсолютно ніякого відношення до цього. Те, що ми зробили з поляками та зараз завершуємо з румунами”, - додав Приистайко. 

"Ми сподіваємося (на врегулювання мовного питання - ред). Але з огляду на те, як коментують угорські чиновники, у першу чергу міністр закордонних справ, який говорить, що ми розв'язали кампанію брехні по всьому світу, я не очікую легкого компромісу", - сказав посол.

Окрім того, за його словами, в Мюнхені обговорюватимуться й інші питання, в першу чергу щодо підтримки з боку НАТО процесу реформування Збройних сил України. 

Читайте також: Закон про освіту: Клімкін здивований відмовою угорської нацменшини від консультацій

Як повідомлялося, Угорщина вже вдруге заблокувала проведення засідання Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні через претензії до мовної статті українського закону про освіту.

Будапешт вважає, що норма закону щодо державної мови освіти в Україні порушує права угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-