У Раді зареєстрували проект закону про відтермінування “мовної статті”

У Раді зареєстрували проект закону про відтермінування “мовної статті”

Укрінформ
Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді продовжити перехідний період повної імплементації дії статті 7 Закону України «Про освіту» для дітей з національних меншин з 2020 на 2023 рік.

Про це йдеться в законопроекті №8046, опублікованому на сайті парламенту.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що законопроект спрямований на виконання рекомендації Венеційської комісії щодо положень Закону «Про освіту» від 5 вересня 2017 року стосовно використання державної мови та мов меншин, а також інших мов в освіті.

Окрім того, законопроектом пропонується надати можливість Міністерству освіти і науки та Кабінетові міністрів України приймати нормативно-правові акти, які регулюють діяльність закладів вищої освіти, до затвердження нового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, адже з прийняттям Радою закону були припинені повноваження членів Нацагентства, а також змінений механізм обрання його нового складу.

Читайте також: Закон про освіту: Клімкін здивований відмовою угорської нацменшини від консультацій

Згідно з пояснювальною запискою, нова процедура доволі тривала і передбачає: утворення Конкурсної комісії з відбору членів агентства, затвердження урядом персонального складу цієї комісії, розробку комісією Положення про конкурсний відбір членів Нацагентства , безпосереднє проведення Конкурсною комісією конкурсного відбору, а також затвердження урядом нового складу агентства.

Як повідомлялося, уряд 14 лютого ухвалив на засіданні відповідний законопроект.

Угорщина вже вдруге заблокувала проведення засідання Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні через претензії до мовної статті українського закону про освіту.

Будапешт вважає, що норма закону щодо державної мови освіти в Україні порушує права угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

7 лютого у Міністерстві закордонних справ України повідомили про узгодження ключових питань з представниками Угорщини, в тому числі шляхів врегулювання мовного питання. Водночас у МЗС Угорщини заперечили це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-