Лише вступ до НАТО змусить Кремль дати Україні спокій – Тарасюк

Лише вступ до НАТО змусить Кремль дати Україні спокій – Тарасюк

Укрінформ
Якби Україна мала План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), то це могло б запобігти здійсненню Росією збройної агресії проти неї у 2014 році.

Таку думку висловив директор громадської організації "Інститут Євроатлантичного співробітництва" Борис Тарасюк під час круглого столу у Держкомтелерадіо  "Співробітництво Україна-НАТО та заходи, які здійснюють органи державної влади у сфері євроінтеграції України".

"Я переконаний, що якби Україна вже працювала у руслі плану дій щодо набуття членства, то маю великі сумніви, чи Росія напала б на Україну у 2014 році", - сказав він.

На переконання екс-глави Міністерства закордонних справ України, лише входження України у єдиний простір колективної безпеки може надати їй гарантії безпеки та змусить Росію залишити Україну в спокої.

"Була ілюзія в Януковича: от знімемо курс на НАТО, і Росія заспокоїться. Росія ніколи  не заспокоїться. Росія заспокоїться лише тоді, коли зникне незалежна Українська держава. Чи допоміг нам нейтральний статус, який затвердили у 2010 році? Нічим не допоміг. Я вважаю, що українське суспільство повинно усвідомити, що без гарантій безпеки Україна ніколи не залишиться у спокої", - заявив він.

Читайте також: Клімкін заявив про нове поле битви з агресією РФ

Водночас, як вважає Тарасюк, шлях України до членства в Альянсу буде довгим. "Зараз ми знаходимося далі від НАТО, ніж були у 2006 році тому, що в НАТО виникла ціла група впливових країн, які не підпишуться під членством України в НАТО. Цьому є ціла низка пояснень", -  сказав він.

При цьому, зазначив дипломат, вступ до НАТО - "це не вступ Збройних сил до НАТО, це вступ всієї країни": "Тобто країна повинна відповідати стандартам, ці стандарти приблизно такі ж самі, як Копенгагенські критерії щодо членства в ЄС".

Попереду велика робота і виконувати її повинні і виконавча, і законодавча гілки влади, і громадянське суспільство, підкреслив Тарасюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-