Депутати від Радикальної партії провели акцію під парламентом Польщі

Депутати від Радикальної партії провели акцію під парламентом Польщі

Укрінформ
Група народних депутатів від Радикальної партії на чолі з лідером фракції Олегом Ляшком протестували під парламентом Польщі у Варшаві проти польського закону про Інститут національної пам'яті.

Вони розгорнули там кілька українських прапорів, а також плакати з написами українською мовою: “Польські закони - російські танки”, “Жити не минулим, а майбутнім”, “Без незалежної України не буде незалежної Польщі”, “Минуле не повинно знищувати майбутнє”, а також польською мовою слова відомого польського інтелектуала Єжи Гедройця - “Без незалежної України не буде незалежної Польщі”, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Спочатку вони стояли біля самого входу на території парламенту. Однак за наполяганням поліції та охорони парламенту і закидів, що вони заважають руху по тротуару, депутати перейшли на протилежний бік вулиці.

Під час пікетування депутати Радикальної партії зазначили, що привезли із собою перекладену польською мовою заяву Верховної Ради України щодо польського закону про ІНП і хочуть її передати польським законодавцям. При цьому Ляшко зазначив у коментарі польським ЗМІ, що заздалегідь про переговори з польськими колегами не домовлялися, але сподіваються на резонанс акції у ЗМІ, а відтак і на зустріч.

Лідер Радикальної партії також повідомив, що він разом із своїми однопартійцями піде пікетувати канцелярію президента Польщі Анджея Дуди. 

Як наголосив Ляшко, новий закон про Інститут національної пам’яті Польщі псує українсько-польські відносини, що є в інтересах Росії, а також загрожує безпеці трудових мігрантів з України в Польщі.

“Мета (акції) одна - звернути увагу польських політиків на неприпустимість дій, які погіршують двосторонні відносини. Тому що від протиріч Польщі та України виграє Росія”, - підкреслив він.

За словами Ляшка, рішення польської влади (ухвалення закону про ІНП - ред.), де вони звинувачують український народ у злочинах, “заперечує право України бути незалежною і цілісною державою”.

“Ми хочемо спільно йти вперед, а не шукати приводи, які роз’єднують обидві країни і народи. Ми приїхали (до Варшави - ред.), щоб сказати польським політикам, що не потрібно копирсатися в минулому, бо і нам є що там знайти, а треба рухатися вперед і шукати те, що нас об'єднує - спільна мета, незалежність, наша, сила і сильна та стабільна Європа. Від конфліктів між нашими народами програють обидва народи, а виграє агресор”, - підкреслив лідер Радикальної партії.

Він висловив сподівання, що “здоровий глузд візьме гору в польських політиків” і вони ніколи більше не прийматимуть антиукраїнських рішень, які “принижують Україну, українських людей, які перекручують історію, роблять усілякі вигадки і роз'єднують народи”. Він наголосив, що зараз “потрібно боротися не з химерами минулого, а думати, як будувати майбутнє”.

Ляшко також зазначив, що ухвалений закон може поставити під загрозу безпеку в Польщі трудових мігрантів з України.

“Тут мільйони заробітчан і ми вимагаємо поваги до наших людей в Польщі. Ці люди працюють, піднімають, на жаль, польську, а не свою рідну економіку. Тому наших людей потрібно поважати, а прийняті закони загрожують безпеці українців в Польщі, загрожують мирному життю”, - наголосив український політик. 

Він наголосив, що польська сторона повинна з повагою ставитися до України й українців, і не називати їх “злочинцями”. Лідер Радикальної партії звернув увагу, що у Польщі мають місце випадки побиття українців на національному грунті, що неприпустимо, і Варшава має зробити усе можливе, аби гарантувати безпеку українців в РП.

Ляшко також висловив думку, що Польща перестала бути адвокатом України в ЄС, щодо якої Євросоюз “вже навіть запроваджує санкції”.

“Це дуже прикро, оскільки послаблення Польщі нам не вигідно. Сильна Польща - це сильна Україна, а коли слабка Польща, то це не відповідає інтересам України. Так само слабка Україна не відповідає національним інтересам Польщі”, - підкреслив політик.

Читайте також: У посольство Польщі передали заяву проти "антибандерівського" закону

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про ІНП, якими, зокрема, запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої. Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-