Польський депутат закликає до діалогу істориків замість

Польський депутат закликає до діалогу істориків замість "битви законів"

Ексклюзив
Укрінформ
Польсько-українські відносини потребують діалогу і поміркованості, а не “битви законами”. 

Таку думку в коментарі власному кореспондентові Укрінформу після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою так званого історичного закону висловив депутат опозиційної партії “Громадянська платформа” (РО) Марцін Свенціцький.

“Я ціную те, що з українського боку в цій справі (закону про ІНП — ред.) є певна поміркованість в оцінках того, що відбувається в Польщі. Не всі поляки думають так, як представники влади. Іншими словами, у таких складних ситуаціях потрібен діалог істориків, а не битва законів”, - висловив думку Свенціцький.

Він закликав українську сторону й надалі дотримуватися такої позиції, аби знизити напругу і не “грати м'язами”.

Читайте також: Рада засудила польський закон про заборону "бандерівської ідеології"

“Хотілося б повернутися до спільних стратегічних інтересів. Для цього в історичних питаннях необхідно створити особливі умови для діалогу, аби це не перешкоджало стратегічній співпраці”, - наголосив депутат РО.

Польський законодавець звернув увагу, що опозиційні сили — РО та партія “Сучасна” — закликали президента накласти вето на цей закон. 

“Тому ми дещо розчаровані його рішенням”, - зауважив Свенціцький.

На його переконання, цей закон приносить більше шкоди, ніж користі, а українське питання у ньому взагалі було зайвим. 

“Натомість, що стосується злочинів Голокосту, то ці положення закону викликали різноманітні сумніви, а тому їх не потрібно було ухвалювати”, - констатував Свенціцький.

Як інформувало агентство, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування усіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності чи спільної відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" в роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої. У вівторок президент Дуда підписав закон, направивши його для оцінки в Конституційний суд. 

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США. В Ізраїлі вважають, що це є спробою Варшави заборонити критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни. МЗС Ізраїлю висловило сподівання, що до закону ще можна буде внести зміни на етапі, поки його розглядатиме Конституційний суд.

Верховна Рада у вівторок ухвалила заяву про засудження змін до закону про Інститут національної пам’яті, наголошуючи в ній, що це суперечить змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-