Україна скасовує візи з Антигуа і Барбуда: Чому це важливо зараз

Україна скасовує візи з Антигуа і Барбуда: Чому це важливо зараз

Фото
Укрінформ
Україна уклала з острівною державою Антигуа і Барбуда Угоду про взаємне скасування візових вимог.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Церемонія відбулася в понеділок, у Посольстві України в Вашингтоні. Однак тут ідеться не стільки про "безвіз" та розширені можливості для відпочинку на Карибах, як може здатися на перший погляд, скільки про посилення політичної підтримки України з боку держави-члена ООН на тлі російської агресії. Крім того, залишається питання повернення грошей Лазаренка в Україну з цієї країни, що також буде далеко незайвим для нас.

Відстань від Сент-Джонса (столиці острівної держави) до Києва краще вимірювати не в кілометрах, а в годинах польоту. Виходить щонайменше тринадцять годин літаком разом з пересадкою в Європі. Антигуа і Барбуда відома передусім своїми мальовничими курортами на Карибах. Однак попри те, що тут нараховується понад кілька сотень обладнаних пляжів і зон відпочинку, цей курорт навряд чи стане доступним одразу для більшості українців після підписання "безвізу".

Читайте також: Безвізом з ЄС скористались уже 400 тисяч українців

Найбільш важливою для України ця держава залишається в якості політичного партнера, а саме в ООН. Тут є маленький нюанс: острови в Карибському басейні регулярно потерпають від ураганів, й отримують міжнародну підтримку, у тому числі від організацій, а також окремих країн, у тому числі від Росії, що часто супроводжується політичним підтекстом. Втім це не завадило Антигуа і Барбуді стати на сторону України, коли в ООН відбулися голосування проти російської агресії та окупації Криму.

"Той виклик, що постав перед Україною, коли ваш сусід, який вторгся на вашу територію й досі намагається залякати вас, нав'язати своє панування, не є унікальним. Ми, маленькі країни в Карибському басейні, відчуваємо подібні проблеми постійно", - пояснив позицію Антигуа і Барбуди посол цієї країни в США сер Рональд Сандерс.

Читайте також: Україна у 2021 році отримає перспективу членства в ЄС - Президент

Він підкреслив, що для його країни збереження системи міжнародного права є принциповим.

"Для України важливо отримати підтримку інших країн, але це також важливо для нас – стояти разом з вами, оскільки, коли ми підтримуємо вас, ми відстоюємо й власні позиції", - зауважив дипломат.

Зі свого боку, український посол в США Валерій Чалий, який від імені України поставив підпис в Угоді про взаємне скасування візових вимог, пояснив, що означає взаємодія з Антигуа і Барбуда.

"Для нас є цінною позиція кожної держави в ООН та інших міжнародних інституціях на підтримку України. Антигуа і Барбуда виступила з послідовною позицією проти порушення прав людини в Криму, проти спроби незаконної анексії Криму, тричі – по трьох резолюціях ООН – вони голосували за нашу позицію", - зауважив посол.

Він зазначив, що цю політичну взаємодію потрібно розвивати надалі.

Крім того, за його словами, існує ряд інших моментів. У цьому зв'язку він нагадав, що під прапором держави Антигуа і Барбуда ходить багато судів у світі. Тому, коли відбуваються піратські захоплення громадян України на таких судах, важливо напряму виходити на державне керівництво цих країн.

"Прямий контакт з ними уже допомагав урятувати наших громадян", - зауважив посол.

Читайте також: В НБУ вважають, що міграційні трудові процеси з України можуть посилитися

Посол також зазначив, що в понеділок домовився зі своїм колегою з острівної держави "розглянути можливості для обміну студентами", щоб зміцнити міжлюдські контакти, необхідні для більшого розуміння.

Що ж стосується туризму, то зараз, як визнав український посол, поки немає "грандіозних можливостей" для збільшення потоків туристів між двома країнами.

"Але така угода (про "безвіз"- ред.) не може залишатись тільки на папері: якщо ми зараз поліпшили умови для в'їзду громадян, ми маємо отримати більше туристів – як з України, так (що для мене головніше) і з Антигуа в Україну", - зауважив Чалий.

Він також зазначив, що угода відкриває реальні можливості для українського бізнесу "інвестувати в Антигуа і Барбуду та мати непоганий результат".

Читайте також: Порошенко подякував міжнародним партнерам за підтримку

Водночас, посол нагадав, що в цій країні продовжує зберігатися частина арештованих активів Павла Лазаренка.

"Зважаючи на те, що у нас залишаються питання неповернутих активів екс-прем'єр-міністра Лазаренка, частина яких все ще знаходиться в Антигуа і Барбуда, тут виникає багато питань повернення вкрадених в Україні грошей, і для цього потрібно постійно підтримувати діалог і на політичному, і на експертному рівнях", - зауважив український дипломат.

Підсумовуючи, він зазначив, що попри велику відстань між двома країнами, "говорити є про що".

Угода про взаємне скасування візових вимог між Україною та державою Антигуа і Барбуда набуде чинності після відповідних процедур ратифікації урядами обох країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-