У Раді підготували заяву у відповідь на польський

У Раді підготували заяву у відповідь на польський "історичний" закон

Укрінформ
Комітет Верховної Ради України у закордонних справах вранці 5 лютого напрацював текст заяви, яким український парламент офіційно реагує на закон про Інститут національної пам'яті Польщі.

Про це заявила голова комітету Ганна Гопко на засіданні Погоджувальної ради ВР 5 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні вранці комітет напрацював текст заяви Верховної Ради. Я сподіваюсь, що це буде спільна позиція всіх фракцій, представників влади та опозиції, як реакція на закон про Інститут національної пам'яті, ухвалений Сеймом і Сенатом Республіки Польща», - сказала Гопко.

Читайте також: Варшава не бачить підстав змінювати “історичний” закон - Чапутович

Голова профільного комітету ВР також повідомила, що сьогодні в комітеті відбудуться консультації з представниками різних держав - стратегічних партнерів України, а також представниками Польщі, щоб «обговорити цю ситуацію і шляхи вирішення, щоб не було ескалації та захистити права українців, які зараз перебувають у Польщі і щоб цей закон не став інструментом тиску».

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування усіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності чи спільної відповідальності за злочини нацистів в роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" в роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-