Варшава не бачить підстав змінювати “історичний” закон - Чапутович

Варшава не бачить підстав змінювати “історичний” закон - Чапутович

Укрінформ
Польща не бачить підстав змінювати закон про Інститут національної пам'яті (ІНП), яким, зокрема, передбачається кримінальне покарання за заперечення “злочинів українських націоналістів” проти громадян Другої Речі Посполитої в роки Другої світової війни.

Про це заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович в інтерв'ю виданню wSieci, інформує Оnet.pl.

“Немає підстав для зміни цього закону. Його положення є достатньо точними, аби розвіяти усілякі сумніви ізраїльської сторони”, - заявив Чапутович.

Він додав, що в ньому гарантовано право проводити наукові дослідження і використовувати цю тематику у мистецькому просторі.

“Цей закон спрямований проти дій, метою яких є наклеп на польську державу і польський народ як цілісність. Тут не йдеться про захист злочинних дій окремих представників польського народу, адже такі випадки траплялися і вони мають каратися, а про захист правди про Голокост, з яким польська держава і народ загалом не мали нічого спільного”, - підкреслив Чапутович.

Чапутович зазначив, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу під час телефонної розмови кілька днів тому з польським колегою Матеушом Моравецьким навів приклад з історії власної сім’ї: члени його родини в роки війни були розстріляні німцями після того, як їх видали поляки. 

Він додав, що Польща усвідомлює такі випадки, але відкидає твердження, що участь поляків у вбивстві євреїв була “систематичною й організованою”.

Чапутович також зазначив, що стосовно України він намагатиметься застосовувати “інші слова”, ніж це робив його попередник Вітольд Ващиковський, який підкреслював, що “Україна з Бандерою до ЄС не увійде”.

“Ми повинні до себе підходити з більшою повагою. Однак це не означає, що Польща не буде критично ставитися до української позиції (стосовно історичних питань — ред.)”, - заявив Чапутович.

Міністр також нагадав, що він домовився про зустріч з українським колегою Павлом Клімкіним. 

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування усіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності чи спільної відповідальності за злочини нацистів в роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" в роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США. В Ізраїлі вважають, що це є спробою Варшави заборонити критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни. 

Читайте також: Польща подякувала Німеччині за позицію щодо Голокосту

Польські націоналісти спробували провести маніфестацію під посольством Ізраїлю у Варшаві, але польська влада в останній момент заборонила протести під ізраїльською дипустановою. 

Лідери організацій національних та етнічних меншин в Польщі висловили свою стурбованість зростанням хвилі ксенофобії в РП і закликали польську владу протидіяти усіляким формам національної та релігійної дискримінації у країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-