Польща подякувала Німеччині за позицію щодо Голокосту

Польща подякувала Німеччині за позицію щодо Голокосту

Укрінформ
Польща висловила вдячність Німеччині за її позицію, в якій Берлін взяв на себе виключну відповідальність за Голокост в роки Другої світової війни.

Про це йдеться у повідомленні МЗС Польщі за результатом телефонної розмови в неділю глав МЗС Польщі та Німеччини Яцека Чапутовича та Зігмара Габріеля.

"Міністр Яцек Чапутович подякував главі німецької дипломатії за його останню заяву, що стосується відповідальності Німеччини за організацію Голокосту",- йдеться в повідомленні польського зовнішньополітичного відомства.

МЗС Польщі нагадує, що міністр Габріель підтвердив незмінність позиції Німеччини: німецький народ несе виключну відповідальність за організацію Голокосту єврейського народу і злочини проти польського народу, а Варшава може розраховувати на рішучу позицію Берліна у цій справі.

В минулу суботу Габріель заявив, що у Німеччині не намагаються перекласти навіть частину вини за масове знищення євреїв на сусідню Польщу, але оцінка власної історії - єдиний шлях до примирення. Він запевнив поляків, що будь-яка фальсифікація історії, термін "польські концентраційні табори" рішуче засуджується в німецькому суспільстві.

Читайте також: МЗС Німеччини відреагувало на польський "історичний" закон

Як інформувало агентство, Сейм Польщі 26 січня, а Сенат 1 лютого ухвалили зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Ними передбачається покарання, зокрема тюремне ув'язнення, для тих, хто публічно і всупереч фактам приписуватиме полякам і Польщі відповідальність за злочини проти євреїв в роки Другої світової війни.

Цей закон також передбачає можливість відкриття кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують вчинення злочинів українськими націоналістами та українськими формуваннями, що співпрацювали з третім рейхом.

Ізраїль та світові єврейські організації розкритикували закон, вважаючи, що він забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни. На їх переконання, цим законом Польща намагається заблокувати будь-яку дискусію про відповідальність поляків за злочини проти євреїв. У Польщі відкидають ці закиди, підкреслюючи, що заперечують лише відповідальність країни і польського народу як цілісності, але визнають злочини окремих поляків проти євреїв.

Президент України, МЗС, народні депутати висловили занепокоєння фактом прийняття Сеймом цього закону. Українська сторона закликала польську до відкритості та конструктивності у розвитку двосторонніх відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-