Геращенко: Рада звернеться до польських депутатів щодо закону про Інститут нацпам'яті

Геращенко: Рада звернеться до польських депутатів щодо закону про Інститут нацпам'яті

Укрінформ
Верховна Рада України може ухвалити звернення до польських парламентаріїв у зв'язку зі схваленням закону про Інститут нацпам'яті.

Про це в ефірі "112 Україна" заявила віце-спікер ВР Ірина Геращенко.

 "Очевидно, що ці рішення Польщі викликали занепокоєння серед усіх фракцій українського парламенту. Ми не виключаємо, що український парламент ухвалить відповідне звернення до польських колег, яке буде напрацьовано профільним комітетом закордонних справ, євроінтеграції, до нього приєднаються всі фракції парламенту. Але для мене очевидно, що будь-яка заява має, по-перше, чітко фіксувати таке: немає жодної "бандерівської" ідеології, є історія України, це історія боротьби за Україну, за нашу незалежність... Ми апелюємо до президента Польщі не підписувати цей закон. Він не сприяє дружнім відносинам", - сказала вона.

Геращенко зазначила, що Україні потрібно продовжувати підтримувати діалог з Польщею і налагоджувати відносини, попри непросту спільну історію.

"Ми будемо продовжувати бути в діалозі, тому що дружба між українським і польським народом є вічною, діалог, підтримка, співпраця між Києвом та Варшавою вічні, ми вічні сусіди, друзі, партнери. Ми дотримуємося однієї позиції щодо європейського майбутнього Польщі та України... Ми будемо продовжувати шукати діалог із польськими політиками, доводити, що це неправильні дії, які не можна розглядати з точки зору короткого періоду. Вони не можуть думати, що сьогодні ми це ухвалили, завтра воно забудеться", - додала віце-спікер.

Як повідомлялося, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої бандерівської ідеології. Зокрема, закон стосується визначення "злочинів українських націоналістів" та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці "злочини".

31 січня комісії Сенату Польщі без поправок підтримали відповідний законопроект.

Читайте також: Парубій доручив підготувати позицію Ради щодо польського закону про "бандеризм"

У ніч на четвер, 1 лютого, Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів" проти поляків. Він набуде чинності після підписання президентом.

Президент України Петро Порошенко заявив, що закон про заборону "бандерівської ідеології" не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-