Парубій збере депутатів через польський закон про

Парубій збере депутатів через польський закон про "бандеризм"

Укрінформ
Народні депутати планують наступного тижня обговорити ситуацію, що склалася з рішенням польського парламенту щодо заборони так званої бандерівської ідеології.

Про це Укрінформу повідомила народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка", співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Польщею Оксана Юринець.

"Зараз відбувається нарада Андрія Парубія з головами фракцій щодо порядку денного на понеділок, на якій, зокрема, йдеться про обговорення ситуації, що склалася з прийняттям цього законопроекту вночі", - зазначила вона.

Водночас вона повідомила, що сама не бере участь у нараді, але висловила переконання, що на зустрічі присутні фахові міжнародники. "Я вважаю, що це адекватна реакція голови парламенту, голів фракцій, які зібралися обговорити ряд питань, які виникають, в тому числі, по ходу ситуації, яка склалася сьогодні", - зазначила Юринець.

Читайте також: Польський закон про заборону “бандерівської ідеології” веде в нікуди — Клімкін

Як повідомлялося, раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що рішення польського парламенту щодо заборони так званої бандерівської ідеології посилює однобічні стереотипи й спрямоване не на дискусію щодо історичної правди, а на побудову історичної міфології.

26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої бандерівської ідеології. Зокрема, закон стосується визначення "злочинів українських націоналістів" та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці "злочини".

31 січня комісії Сенату Польщі без поправок підтримали відповідний законопроект.

У ніч на четвер, 1 лютого, Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів" проти поляків. Він набуде чинності після підписання президентом.

Президент України Петро Порошенко заявив, що закон про заборону "бандерівської ідеології" не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-