Польський закон про заборону “бандерівської ідеології” веде в нікуди — Клімкін

Польський закон про заборону “бандерівської ідеології” веде в нікуди — Клімкін

Укрінформ
Голова МЗС переконаний, що рішення польського парламенту про заборону так званої “бандерівської ідеології” посилює однобічні стереотипи.

Також, на думку Павла Клімкіна, це рішення спрямоване не на дискусію щодо історичної правди, а побудову історичної міфології. Про це він написав у Twitter.

“Рішення польського парламенту спрямоване не на дискусію щодо історичної правди, а побудову історичної міфології. Введення в юридичну площину терміну «злочини українських націоналістів» посилює однобічні стереотипи і провокує реакцію у відповідь. Ідея визнати якісь нації злочинними веде в нікуди”, - підкреслив Клімкін.

Урядовець також зауважив, що Україна завжди виступала і буде виступати за рівноправний діалог і стратегічне партнерство з Польщею, але наголосив, що українці не сприймають мови заборон і обмежень.

“Поділяємо занепокоєність наших міжнародних партнерів щодо згаданого закону. Готові до об'єктивного діалогу і спільно вивчати факти, а не міфи”, - відзначив міністр.

Читайте також: У Польщі забули, чим закінчилася ворожнеча з Україною для обох країн - Ар’єв

Як повідомлялося, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

МЗС України висловило глибоке занепокоєння у зв'язку з ухваленням Сеймом цього документа. У міністерстві сподіваються, що Сенат Польщі виявить політичну мудрість у питаннях, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин.

Президент України Петро Порошенко заявив, що закон про заборону “бандерівської ідеології” не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.

31 січня комісії Сенату Польщі без поправок підтримали відповідний законопроект, яким передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-