У польському Сенаті розпочали розгляд заборони “бандерівської ідеології”

У польському Сенаті розпочали розгляд заборони “бандерівської ідеології”

Укрінформ
У Польщі дві комісії Сенату на спільному засіданні розпочали розгляд змін до закону про Інститут національної пам'яті, що передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі. 

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, наразі документ розглядають комісії з питань прав людини, верховенства права та петицій, а також культури і засобів масової інформації.

Після розгляду проекту закону комісіями відбудеться голосування за цей документ на загальному засіданні Сенату.

Маршалок Сенату Станіслав Карчевський в середу вранці в ефірі Польського радіо заявив, що схиляється до думки про необхідність ухвалення цього законопроекту на нинішньому засіданні верхньої палати парламенту.

Читайте також: Заборона "бандерівської ідеології": Дуда пообіцяв вивчити закон

“Я більше схиляюся до того, що потрібно завершити цю дискусію, щоб знизився градус емоцій, який зараз є високим. Найкраще, щоб цей закон набув чинності якомога швидше”, - заявив Карчевський, додавши, що йдеться про ухвалення законопроекту на нинішньому засіданні Сенату, яке завершується 1 лютого.

На його думку, не потрібно вносити зміни до законопроекту, ухваленого минулого тижня у Сеймі, проте, якщо з'ясується, що такі зміни є необхідними, то Сенат “без сумніву, їх запровадить”.

Як відомо, 26 січня Сейм Польщі проголосував за законопроект, який забороняє пропаганду "ідеології українських націоналістів". Він передбачає можливість відкриття кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують вчинення злочинів українськими націоналістами та українськими формуваннями, що співпрацювали з Третім рейхом.

МЗС України висловив глибоке занепокоєння у зв'язку з ухваленням Сеймом цього документа. У міністерстві розраховують, що Сенат Польщі виявить політичну мудрість у питаннях, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин.

У МЗС Польщі відповіли, що законодавчий розгляд цього питання ще не завершено. Водночас, у відомстві підкреслили, що положення цього закону не поширюватимуться на наукову і мистецьку діяльність. 

Зміни до цього законопроекту також призвели до дипломатичного скандалу між Польщею та Ізраїлем, який розкритикував цей законопроект, оскільки він, на думку ізраїльської сторони, забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни. Варшава відкидає звинувачення, наполягаючи, що йдеться лише про захист доброго імені Польщі і поляків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-