Волкер вважає, що Путін може змінити політику щодо Криму і Донбасу

Волкер вважає, що Путін може змінити політику щодо Криму і Донбасу

Укрінформ
Мінські угоди містять усі необхідні елементи для врегулювання ситуації на Донбасі, для їх виконання потрібна лише політична воля.

Таку думку висловив спецпредставник США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Зокрема, відповідаючи на запитання журналіста щодо ефективності Мінських угод і необхідності «Мінська-3», зміни формату і місця проведення переговорів, Волкер сказав: "Не бачу для цього підстав. Як на мене, Мінські угоди містять усі елементи для врегулювання ситуації. Бракує не змісту, а політичної волі. Якщо буде політична воля з російської сторони для виведення сил і забезпечення тривалого справжнього перемир’я і справжнього гарантування безпеки, тоді інші елементи Мінських угод (вибори, амністія, спеціальний статус) також можуть бути імплементовані. Саме зараз вони не можуть бути втілені, але це можливо. Вважаю, що український уряд, Верховна Рада готові це зробити, якщо вони побачать безпеку. Тому, на мою думку, там усе є, «Мінськ» дійсно забезпечує правильний баланс політичної волі, якої ми поки не бачимо, і тому важливо продовжувати залучати Росію".

Водночас спецпредставник США вважає можливою зміну політики президента РФ Володимира Путіна щодо Криму та Донбасу.

Читайте також: Волкер прокоментував закон про реінтеграцію Донбасу

"Я дійсно думаю, що це можливо, що він може змінити імідж, який він презентує світу. Наразі у Європі, у Сполучених Штатах, у різних країнах світу Росію бачать агресором. Це заморожені переговори, ми не бачимо покращень у відносинах Росії та США, ми не бачимо покращень у відносинах Росії та Європи, щодо Росії застосовують санкції. І я думаю, що Росії цілком можливо кардинально змінити все. Але щоб це сталось, Росія має змінити свій підхід до низки питань. І Східна Європа — одне з них. Проте це цілком можливо, якщо Росія сприятиме миру, стабілізації конфлікту, виконанню Мінських угод. Тоді це матиме суттєве значення і змінило б сприйняття Росії", - сказав Волкер.

За його словами, тактика Путіна залежить лише від нього самого. "І я бачу, що російському уряду важливо продемонструвати, що Росія захищає російськомовне населення — так вони характеризують свої дії. Їм важливо, щоб Росію сприймали як потужну силу. Проте і велика сила може сприяти миру. І найкращий спосіб захистити російськомовних — дати їм жити в мирі. А для цього потрібно припинити конфлікт", - наголосив спецпредставник США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-