Мовна резолюція ПАРЄ: Геращенко пояснила, чому Україна утрималася від голосування

Мовна резолюція ПАРЄ: Геращенко пояснила, чому Україна утрималася від голосування

Ексклюзив
Укрінформ
Українська делегація утрималася під час голосування по резолюції ПАРЄ, оскільки документ містить положення, які Україна не підтримує.

Про це член Постійної делегації ВР в Парламентській асамблеї Ради Європи, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко розповіла в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

«В Україні працюють десятки шкіл, де діти румунською, угорською, польською, грецькою, російською мають право вивчати свою материнську мову. Україна підтримує кримськотатарську мову, ми фінансуємо кримськотатарський телеканал. Але водночас існує країна поруч, це Російська Федерація, де жива багатомільйонна українська діаспора, а там немає жодної школи, класу, садочка, групи, де б дитина могла вивчати українську мову. Їх немає ані в Москві, ані в Сибіру, в Новосибірську, де є великі осередки української діаспори, де проживають сотні тисяч, мільйони українців.

Ми нагадали, що в окупованому Криму закрилися всі кримськотатарські, українські школи, медіа. Це фундаментальні порушення прав людини. Власне, це мало б бути відображено в резолюції», - сказала Геращенко.

Також вона вказала на іншу причину, що вплинула на рішення української делегації.

«Стривожили під час обговорення виступи деяких угорських колег, які закидають, що для розвитку і підтримки мов нацменшин найкраща позиція - це автономія. Це насправді спроби використати тему мови в своїх вузькополітичних, вузькопартійних інтересах для того, щоб свій внутрішній електорат об’єднати навколо теми захисту діаспори. Це дуже деструктивна ідея, і ми її, звичайно, не підтримуємо. Не хотілося б щоб такий повзучий сепаратизм та федералізм сповідували через такі важливі гуманітарні проблематики. Ми це не підтримуємо і утрималися голосувати за резолюцію», - зазначила політик.

Читайте також: Геращенко в ПАРЄ закликала розвивати українську у країнах з великою діаспорою

"За" резолюцію проголосували 130 депутатів, "проти" - 10, "утрималися" 24 зі 164 тих, хто голосував.

Геращенко також наголосила, що «для української делегації є вкрай важливим в тих умовах, коли бачимо тут (РЄ - ред.) привид повернення російської делегації, який блукає коридорами, і ця ідея лобіюється на найвищому рівні, зокрема Генсеком ради Європи, щодня використовувати кожен привід нагадувати всім членам Ради Європи про відповідальність кожної країни за порушення фундаментальних прав цієї організації».

Вона зауважила, що певні поправки української делегації все ж пройшли під час цих обговорень, але окремі були зняті.

«Україна належить до тих небагатьох країн, які ратифікували мовну хартію (Європейська хартія регіональних мов або мов меншин - ред.), тим самим на найвищому рівні як держава продемонструвала повагу до розвитку і захисту прав регіональних мов, мов нацменшин. Ми закликаємо всі країни-члени Ради Європи ратифікувати мовну Хартію, як це зробила Україна і рухатися в цьому напрямку», - сказала Геращенко.

Політик наголосила, що українське законодавство відповідає принципам Ради Європи, і ,ми щодня будемо нагадувати нашим сусідам, що тут має бути дзеркальний підхід".

Як повідомляв Укрінформ, у Парламентській асамблеї Ради Європи у Страсбурзі проходить зимова сесія, на якій сьогодні, 23 січня, відбудеться кілька заходів, присвячених Україні, зокрема, доповідь щодо наслідків війни, відкриття фотовиставки про переселенців та вшанування пам'яті Небесної Сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-