Кравчук пояснив, чому не варто обговорювати денонсацію Договору про дружбу з РФ

Кравчук пояснив, чому не варто обговорювати денонсацію Договору про дружбу з РФ

Укрінформ
Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що не варто і розпочинати обговорення теми денонсації великого Договору про дружбу з Росією, оскільки Україна не може поступитися жодним положенням документів, де йдеться про незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

Про це він заявив у коментарі "112 каналу" в середу, 17 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не можемо поступитися жодним положенням прийнятих і ратифікованих документів про те, що Україна є незалежною самостійною державою і що Росія порушила її територіальну цілісність і веде агресивну війну проти України. Тому, я вважаю, що не потрібно навіть порушувати питання про його обговорення", - сказав Кравчук.

Водночас він зауважив, що насправді про дружбу між Україною й Росією годі й казати, бо "дружба перекреслена війною, анексією Криму і всіми тими діями, які Росія чинить стосовно України".

Читайте також: Україна вдячна США за рішення надати нам зброю - Президент

"Росія розпочала агресію і проводить її на Донбасі - це реальний факт", - констатував Кравчук.

Як повідомлялося, депутат Державної думи РФ Костянтин Затулін, який є членом владної фракції «Єдина Росія», запропонував денонсувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною в тій частині, де країни визнають територіальні кордони одна одної.

Укладений у 1997 році Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною є основоположним документом російсько-українських відносин. Він передбачає стратегічне партнерство «на основі принципів взаємної поваги, суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою, включаючи економічні та інші способи тиску».

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко 15 січня заявила на брифінгу, що Україна має вимагати від Росії виконувати великий Договір про дружбу, де зафіксовані міжнародно визнані кордони нашої держави, а не "дарувати" РФ окуповані території Криму і Донбасу шляхом його розірвання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-