Експерти назвали ймовірні сценарії розвитку ситуації на Донбасі й Криму

Експерти назвали ймовірні сценарії розвитку ситуації на Донбасі й Криму

Дослідження
Укрінформ
Запровадження миротворчої місії ООН на всі непідконтрольні владі України території Донбасу у найближчі 1-2 роки є практично нереальним. 

Про це йдеться в експертному опитуванні благодійного фонду "Ініціатива з дослідження східноєвропейської безпеки" (East European Security Research Initiative Foundation), презентованого в рамках "круглого столу" в Укрінформі.

"Серед найбільш ймовірних сценаріїв розвитку ситуації на Донбасі в найближчі 1-2 роки лише 5% опитаних експертів обрали опцію запровадження миротворчої місії ООН на всі непідконтрольні України території Донбасу (те, що пропонує зараз Київ), і лише 2% - що в найближчі два роки можливе відновлення суверенітету України над непідконтрольними територіями Донбасу", - йдеться у дослідженні.

Більшість опитаних експертів (56%) вважають, що збережеться теперішня інтенсивність протистояння.

Ще 27% експертів вважають, що в найближчі 1-2 роки відбуватиметься "замороження" конфлікту з припиненням активних бойових дій.

У те, що Росія визнає в найближчі 1-2 роки так звані "ДНР" та "ЛНР", вірять лише 5% опитаних експертів.

Читайте також: Експерти оцінили шанси України вступити у НАТО

Поруч із цим, експерти не надто оптимістично висловилися щодо розвитку ситуації найближчими роками в незаконно анексованому Росією Криму. Так, 40% опитаних експертів вважають, що в найближчі роки у Криму збережеться нинішній статус-кво, 23% бачать загрозу посилення мілітаризації півострова Росією.

Тих, хто очікує посилення санкційного тиску на Росію (21%) незначно більше за тих, хто вважає, що санкції збережуться на теперішньому рівні або навіть будуть послаблені (15%).

Дослідження проводилось у грудні 2017 року методом анкетування 62 експертів аналітичних центрів України, інших держав "Східного Партнерства" - Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, а також сусідніх країн Центрально-Східної Європи - Естонії, Литви, Словаччини, Польщі, Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-