Опозиція закликає до дій, які

Опозиція закликає до дій, які "подарують" РФ Крим і Донбас - Ірина Геращенко

Укрінформ
Україна має вимагати від Росії виконувати великий Договір про дружбу, де зафіксовані міжнародно визнані кордони нашої держави, а не "дарувати" РФ окуповані території Криму і Донбасу шляхом його розірвання.

Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко на брифінгу у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже дивно було тільки що на Погоджувальній раді почути представників опозиції, які знову закликають, уявіть собі, розірвати великий державний Договір про дружбу з Російською Федерацією. Це слово в слово говорить зараз уся Держдума Російської Федерації. Ми маємо вимагати від Російської Федерації повернутися в норми міжнародного права і виконувати закони, в тому числі і Договір про дружбу, який визнає територіальну цілісність, суверенітет України і повагу до наших кордонів у міжнародно визначених межах, а це - Донбас і Крим", - сказала Геращенко.

За її словами, опозиція наразі закликає до того, щоб Україна першою вийшла з цього Договору, "щоб у нас не діяло жодне право і ми самі подарували зараз Донбас і Крим Росії".

"Я взагалі шокована тим, що у нас цей рік починається з того, що ті сили, які начебто мали б боротися за Україну, знову намагаються шматки України дуже легко дарувати Росії. Ми на це не підемо", - заявила Геращенко.

Читайте також: Блокада Донбасу: Геращенко хоче почути точну суму збитків 19 січня

Як повідомлялося, депутат Державної думи РФ Костянтин Затулін, який є членом владної фракції "Єдина Росія", запропонував денонсувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною в тій частині, де країни визнають територіальні кордони одна одної.

Укладений у 1997 році Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною є основоположним документом російсько-українських відносин. Він передбачає стратегічне партнерство "на основі принципів взаємної поваги, суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою, включаючи економічні та інші способи тиску".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-