Тіллерсон пояснив, чому Україна - на першому місці у відносинах США й Росії

Тіллерсон пояснив, чому Україна - на першому місці у відносинах США й Росії

Укрінформ
Держсекретар США Рекс Тіллерсон наголосив, що санкції проти Росії пов'язані, головним чином, з її агресією проти України, й тому для того, щоб нормалізувати відносини з Москвою, потрібно спочатку владнати українське питання.

Про це він заявив у розмові з журналістами інформагентства АР, стенограму якої поширив у вівторок Державний департамент США, передає власний кореспондент Укрінформу.

"На цьому (на агресії РФ проти України – ред.) заснована вся архітектура санкцій, в тому числі американських - я хочу сказати, що перші санкції проти Росії були введені у зв'язку із захопленням Криму, а потім вони поступово посилювалися. І на цьому також заснована вся архітектура європейських санкцій", - зауважив Тіллерсон.

Таким чином глава Держдепартаменту США пояснив своє висловлювання, що Україна є "наріжним каменем" у відносинах між США і Росією.

За його словами, Росія найбільше зацікавлена саме в скасуванні санкцій.

"І саме тому ми вважаємо, що для поліпшення наших відносин з РФ важливо розв'язати цю проблему, якщо ми зможемо це зробити. Поки це питання залишатиметься невирішеним, санкції зберігатимуть свою чинність", - підкреслив держсекретар США.

Читайте також: Тіллерсон заявляє, що США не мають ілюзій щодо “режиму” Росії

Водночас, він наголосив, що санкції можуть бути посилені в разі загострення ситуації. "Чесно кажучи, в останні пару місяців (минулого – ред.) року ситуація погіршилася, оскільки ми спостерігали підвищення рівня насильства на сході України, збільшення кількості загиблих серед цивільних, збільшення числа порушень припинення вогню".

У цьому зв'язку держсекретар підкреслив, що під час розмов з росіянами американська сторона наполягає, що це неприпустимо.

"Насамперед, ми маємо домогтися зниження рівня насильства й дотримання режиму припинення вогню", -- наголосив глава Держдепу.

Читайте також: США чекають звільнення решти заручників та виконання “Мінська” у 2018-му

Таким чином, зауважив Тіллерсон, "розв'язання цих дійсно складних проблем, по-перше, важливо для досягнення того, чого домагається Росія, а саме - відновлення нормальних відносин, які завжди грунтуються на економічних зв'язках".

"Крім того, це також важливо для відновлення деякого рівня довіри між нашими двома урядами та впевненості в тому, що ми можемо вирішувати питання", - підкреслив державний секретар США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-