Демарш росіян в СЦКК: військовий експерт пояснив кегебешну тактику Путіна

Демарш росіян в СЦКК: військовий експерт пояснив кегебешну тактику Путіна

Ексклюзив
Укрінформ
Росія виходом із СЦКК шантажує Україну і Захід з метою заблокувати ухвалення закону про деокупацію Донбасу, який визнає РФ агресором та окупантом і накладає нову міжнародно-правову матрицю на цей конфлікт.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь.

"Вихід росіян з СЦКК - це спланована акція, спрямована на шантаж України та Заходу, підвищення ставок взагалі у цьому конфлікті. Вона спрямована, по-перше, на блокування так званого закону про деокупацію, а також на посилення тиску Заходу на Україну з метою реалізації спочатку політичних аспектів Мінських домовленостей (зміни до Конституції, зміни законодавства України, проведення виборів), а вже потім реалізація військових аспектів, наприклад, передача кордону під контроль України тощо", - сказав він.

Експерт звернув увагу на те, що демарш росіян із виходом з СЦКК збігся у часі з намірами Верховної Ради голосувати щодо закону про деокупацію. "Це все спрямоване на те, щоб не допустити голосування по цьому закону, який чітко визнає Росію агресором та окупантом та абсолютно міняє підходи до врегулювання конфлікту", - переконаний він.

Читайте також: Жодних реальних причин для виходу Росії із СЦКК не існує - Турчинов

На переконання Самуся, створивши проблему, росіяни передбачали, що Україна та Захід відразу почнуть реагувати з метою повернення Росії до СЦКК: "Це така стандартна кегебешна тактика, Путін завжди так працює: він створює кризу, проблему, а потім каже - якщо ви підете на наші умови, то ми цю кризу вирішимо".

Експерт зазначив, що СЦКК був створений у вересні 2014 року в рамках реалізації Мінських домовленостей, а тому руйнуючи своїм виходом цей Центр, Росія таким чином демонструє і небажання виконувати й самі Мінські домовленості.

"Я прогнозую, що з метою підвищення уваги до цього кроку, Росія зараз буде робити ескалацію конфлікту, можуть бути обстріли, нові атаки з боку російсько-окупаційних військ для того, щоб привернути увагу західних партнерів України. Щоб Росія могла сказати: бачте, Україна не створила умови для існування СЦКК, Росія вийшла - і там знову гинуть люди", - зазначив він.

Читайте також: МЗС Британії: вихід росіян із СЦКК може підірвати Мінський процес

Заступник директора ЦДАКР висловив переконання, що Заходу не варто піддаватися на цей черговий шантаж з боку РФ. "Якщо Росія є окупантом та агресором, яка вбиває людей, то Росія повинна за це відповідати. Захід не повинен для цього тиснути на Україну для того, щоб якось за рахунок українських інтересів задовольнити інтереси Путіна. А слід тиснути на Росію, щоб вона не допускала обстріли українських військ та мирного населення", - сказав він.

Також, на переконання експерта, не повинна реагувати на цей шантаж і Україна, відстоюючи свої національні інтереси, які полягають у відновленні територіальної цілісності та забезпечення суверенітету над окупованими територіями.

"Якщо росіяни починають влаштовувати істерику і розігрують шоу для того, щоб натиснути через наших західних партнерів на нас, щоб ми почали поступатися своїми інтересами, то так не має бути. Якщо ми почнемо виконувати умови Росії, щоб вони повернулися в СЦКК, то нам такий СЦКК не треба. Ми не можемо поступатися своїми інтересами на рівному місці. Ми самі повинні проявляти ініціативу, а не гратися в ігри Суркова та його креативщиків", - зазначив він.

За словами Самуся, насправді Україна може сама, використовуючи наявні у неї засоби та ресурси, а також за допомогою ОБСЄ здійснювати моніторинг у зоні конфлікту, і без СЦКК. Він також не виключив можливість розширення СЦКК за рахунок долучення представників інших країн.

Читайте також: Українські офіцери СЦКК продовжують роботу, але на підконтрольних територіях

"Або росіяни тихесенько повертаються до того формату, який був, який написано у вересні 2014 року, і забувають про ту гру, операцію, яку вони провернули, або ж ми просто не звертаємо уваги на їхні вимоги, бо це умови кегебешників, які хочуть нас розвести... В принципі, не треба ставити питання існування чи неіснування СЦКК як якусь проблему для України. Нам треба ухвалювати закон про деокупацію, який накладе нову міжнародно-правову матрицю на цей конфлікт", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, 18 грудня МЗС Росії заявило, що російські представники СЦКК залишать Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку".

У МЗС України назвали вихід Росії із СЦКК провокацією, яка істотно підриває Мінські домовленості, та прагненням РФ зняти з себе будь-яку відповідальність як сторони конфлікту за наслідки збройної агресії проти нашої держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-