Вихід росіян із СЦКК: Київ обурений односторонніми діями Москви

Вихід росіян із СЦКК: Київ обурений односторонніми діями Москви

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України обурене одностороннім рішенням РФ про виведення своїх військових зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Про це йдеться у заяві МЗС України, оприлюдненій у понеділок.

"Розцінюємо цей безпрецедентний крок Росії як чергову провокацію, яка істотно підриває Мінські домовленості, та прагнення зняти з себе будь-яку відповідальність, як сторони конфлікту, за наслідки збройної агресії проти нашої держави", - наголосили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві додали, що такий крок вчергове свідчить, що Москва не полишає спроб змусити Україну та міжнародних партнерів розпочати т.зв. прямий діалог з бойовиками незаконних збройних формувань, які діють на тимчасово окупованій території окремих районів Донецької і Луганської областей України під тотальним контролем і за повної підтримки з боку РФ.

"Своїм рішенням Кремль значно підвищує безпекові ризики для СММ ОБСЄ, у т.ч. з метою нав'язування Україні та її міжнародним партнерам неприйнятного варіанту розміщення миротворців ООН на Донбасі. РФ, як сторона конфлікту на Донбасі, несе повну відповідальність за розвиток безпекової ситуації і забезпечення безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ на території, тимчасово непідконтрольній уряду України", - наголосили в МЗС України.

Читайте також: Польський експерт: вивід офіцерів із СЦКК - початок "гри Росії"

У відомстві підкреслили, що українська частина СЦКК продовжить свою діяльність у звичному режимі, працюючи з СММ ОБСЄ у двосторонньому форматі та докладаючи усіх можливих зусиль для забезпечення безпеки персоналу місії під час здійснення нею моніторингу ситуації в рамках свого мандату.

Україна звертається до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою уникнення кроків, здатних призвести до зриву Мінських домовленостей, зазначили в МЗС України.

Як поінформувало в понеділок МЗС Росії, російські представники СЦКК залишать Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-