Єльченко про виступ Клімкіна в ООН: Представника РФ аж тіпати почало

Єльченко про виступ Клімкіна в ООН: Представника РФ аж тіпати почало

Укрінформ
Виступ міністра закордонних справ України Павла Клімкіна в Радбезі ООН викликав у представника Росії бурхливу реакцію.

Про це Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко написав у Твітері.

“Як і обіцяли - багато цікавого під час візиту міністра Клімкіна в Нью-Йорк: як тільки він згадав у виступі в Раді Безпеки Будапештський меморандум, російського представника аж тіпати почало. Їм цей Меморандум, як чорту ладан!” - зазначив Єльченко.

Зокрема, глава МСЗ України Павло Клімкін в ООН пояснив, чому зобов'язанням, які взяла на себе Росія у міжнародних договорах, не варто довіряти, а також наскільки цинічно в Москві порушують свої обіцянки.

Читайте також: Росія використовує дипломатію як “хрущовський черевик” - Клімкін

Обговорюючи питання ядерного роззброєння КНДР, він нагадав, що нещодавно виповнилося 23 роки з часу підписання Будапештського меморандуму. "В обмін на добровільне позбавлення Україною свого ядерного арсеналу, три ядерних держави взяли на себе зобов'язання "поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України", - зауважив Клімкін.

"Проте зобов'язання, викладені в цьому документі, були підступно порушені Росією, однією з його підписантів та країною, якій дісталася українська ядерна зброя", - наголосив міністр.

У результаті, за його словами, Україна "отримана нагороду" у вигляді порушення її кордонів з явним і показовим нехтуванням нормами та принципами міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту та низки угод, включаючи сам Будапештський меморандум.

Читайте також: Клімкін в ООН: Не вірте зобов'язанням Росії, вони не варті й папірця

"Який меседж внаслідок цих дій отримати інші неядерні держави? Для нас він дуже чіткий: російські зобов'язання нічого не варті. Вони коштують менше, ніж вартість чорнила, якими був підписаний цей папір", - зауважив український міністр.

За його словами, якщо говорити про важливість збереження та зміцнення режиму ядерного нерозповсюдження, "потрібно мати на увазі, що триваюча окупація території України ядерною державою призвела до де-факто розширення географічної зони розгортання ядерної зброї".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-