Колегії та сенати КСУ можна створювати без Регламенту - Кривенко

Колегії та сенати КСУ можна створювати без Регламенту - Кривенко

Ексклюзив
Укрінформ
Виконувач обов'язки голови Конституційного суду Віктор Кривенко вважає, що колегії та сенати суду можна створювати без ухвалення Регламенту. 

Про це він зазначив у коментарі кореспонденту Укрінформу під час заходу з нагоди початку роботи Верховного суду. 

"На третій день після ухвалення закону ("Про Конституційний суд — ред.), і сьогодні я вважаю, що Конституційний суд  має можливість створити сенати і колегії безпосередньо на основі закону і Конституції і виконувати свою роботу, а не чекати Регламенту. Це моя позиція, моє ставлення. А те, що деякі судді з цим не погоджуються, то це їх право. Вони і регламент не хочуть ухвалити, і колегії не хочуть створити. Так не буває",- сказав Кривенко.

Він додав, що Регламент КСУ вже написаний, але наразі немає голосів для його ухвалення.  

"Я його (Регламент КСУ - ред.) виношу на розгляд майже щодня. Якби претензії з'являлися, то я б про них сказав, а претензій немає і голосів немає", - додав в.о. голови КСУ.

Як повідомляли ЗМІ, четверо суддів КСУ написали звернення до в.о. голови суду, у якому йдеться, що КСУ може стати порушником Основного Закону та поставити під сумнів легітимність своєї діяльності.

Судді звертають увагу на те, що новий закон про КСУ передбачає функціонування в складі суду сенатів та колегій, однак, за їхніми словами, Кривенко вніс пропозицію створення цих органів, яка йде в розріз із законом.

Зокрема, згідно з положеннями закону такі органи можуть бути утворені виключно на спеціальному пленарному засіданні КСУ "у порядку, встановленому регламентом".

Читайте також: Кривенко пояснив, чому КСУ ухвалив лише одне рішення за рік

Водночас такого Регламенту на сьогодні досі не ухвалено, оскільки всередині суду не можуть дійти компромісу щодо його тексту.

Судді пояснюють, що включення до порядку денного Кривенком питання про утворення сенатів та колегій КСУ є намаганням сформувати конституційну структуру КСУ в незаконний спосіб, що в свою чергу призведе до повної делегалізації найвищого органу конституційної юрисдикції.

Відсутність затвердженого Регламенту також унеможливлює старт розгляду конституційних скарг від громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-