Кривенко пояснив, чому КСУ ухвалив лише одне рішення за рік

Кривенко пояснив, чому КСУ ухвалив лише одне рішення за рік

Укрінформ
Конституційний суд ухвалив у поточному році лише одне рішення через відсутність голосів, яка пов'язана з недоукомплектуванням суду. 

Про це зазначив у коментарі кореспонденту Укрінформу виконуючий обов'язки голови Конституційного суду Віктор Кривенко під час заходу з нагоди початку роботи Верховного суду.

"Зараз найбільшою проблемою Конституційного суду є недоукомплектування. Це впливає на роботу, тому що для ухвалення рішення має проголосувати не менше 10 суддів Конституційного суду, незалежно від того скільки на даний час із них є повноважних - 12  чи 18", - зазначив він.

На думку Кривенка, відповідальність за таку ситуацію в КСУ лежить на Верховній Раді та Президентові. "Необхідно було обрати суддів протягом трьох місяців, але пройшов час і вони не обрали", - сказав він.

Кривенко зазначив, що наразі у КСУ є 14 повноважних суддів, а донедавна було лише 13. Він висловив сподівання, що у КСУ невдовзі з'явиться необхідна кількість із 18 суддів, після того, як парламент та президент  призначать за своїми квотами по двоє суддів.

Кривенко запевнив, що "пройде трохи часу і Конституційний суд буде в центрі уваги всього суспільства".

Читайте також: В.о. голови КС пояснив, чому досі немає постійного очільника

Як повідомлялося, у поточному році - 24 листопада КСУ ухвалив лише одне рішення, яким заборонив судам автоматично продовжувати арешт. Зокрема, суд визнав неконституційною норму Кримінального процесуального кодексу України, яка автоматично продовжує запобіжний захід для обвинуваченого у вчиненні злочину на підготовчому засіданні суду.  У минулому році КСУ ухвалив 7 рішень.

КСУ має складатися із 18 суддів, наразі повноважними є лише 14. Двох суддів КСУ має обрати за своєю квотою Верховна Рада, і двох - Президент. 

З 18 березня 2014 по 18 березня 2017 року головою КСУ був Юрій Баулін. 18 березня 2017 року термін його повноважень на цій посаді закінчився, але він став виконувачем обов'язків голови суду як старший за віком суддя.

3 червня 2017 Баулін був звільнений у зв'язку із закінченням 9-річного терміну суддівських повноважень.

У цей день посаду в. о. голови Конституційного суду зайняв наступний за старшинством суддя Віктор Кривенко.

Відповідно до законодавства, КС мав обрати голову суду до 18 травня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-