Вакарчук заявив, що не піде в президенти і вимагає 10 реформ

Вакарчук заявив, що не піде в президенти і вимагає 10 реформ

Відео
Укрінформ
Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук заявив, що не має президентських амбіцій. Водночас, він пояснив, що вивчає державотворення, економіку та право в Стенфордському університеті, аби зрозуміти, яких реформ вимагати від політиків.

У відеозверненні, яке Вакарчук розмістив у своєму Твітері, він перелічив 10 ключових кроків, які політики мають зробити для держави.

"Влада як така мене не цікавить. Я ніколи не співпрацював з жодним політтехнологом і не обговорював з  ними жодних навіть гіпотетичних планів... Ніколи не замовляв жодних соцдосліджень чи кампаній  на тему своїх президентських чи інших політичних рейтингів. До публікацій таких рейтингів я відношусь стримано, ще більш стримано - до їх обговорень, бо в країні зараз є точно більш важливіші речі", - заявив Вакарчук. 

Читайте також: Порошенко очолив рейтинг кандидатів на можливих президентських виборах

"Після Революції Гідності я сказав собі, що більше я більше за жодних обставин не буду стояти осторонь процесів, які відбуваються у країні", - наголосив він. 

Вакарчук зазначив, що в основі будь-якої держави є три “колони”: верховенство права, державний апарат і демократія. А в Україні є лише остання, та й та неякісна. Тому треба зводити дві колони з нуля й зміцнювати третю.

"Основна робота в цьому лягає на плечі владних і опозиційних політиків. Для цього їм необхідно перше - створити незалежний Антикорупційний суд... Державні крадії, особливо високого рангу, мають бути неминуче покарані. Друге - змінити виборче законодавство. Запровадити не лише відкриті виборчі списки, а й унеможливити залежність виборчих комісій від впливу політпартій. Новий склад ЦВК має бути сформовано з професійних експертів", - заявив Вакарчук.

Він додав, що необхідно також, по-третє, провести реформу держслужби; четверте - реформувати Службу безпеки; п'яте - розпочати дієву приватизацію; шосте - припинити політичний лобізм; сьоме - змінити правила поведінки політиків.

"Восьме - прищепити принцип відповідальності, політикам варто  навчитися виконувати власні обіцянки, а коли це неможливо, пояснювати, чому так сталося. Дев'яте - запровадити культуру прозорої комунікації. Кожен крок політика повинен мати чітке і головне - правдиве пояснення", - заявив Вакарчук.

"Десяте - публічно окреслити межі дозволеного. Ніхто за жодних обставин не має їх порушувати, а перелік їх має бути сформований і оприлюднений", - підсумував він, додавши, що “не може чиновник, який все життя працює на держслужбі, вести життя мільйонера, а деколи навіть і мільярдера".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-