Зброя для України: МЗС нагадав країнам Будапештського меморандуму про гарантії безпеки

Зброя для України: МЗС нагадав країнам Будапештського меморандуму про гарантії безпеки

Укрінформ
Україна продовжує розглядати Будапештський меморандум як важливий інструмент забезпечення безпеки нашої держави.

А також вважає, що надання летальної зброї  засвідчить повну відданість держав-підписантів Будапештського меморандуму взятим зобов'язанням. Про це йдеться у заяві МЗС України з нагоди річниці підписання Будапештського меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

"Україна продовжує розглядати Будапештський меморандум як важливий міжнародний політико-правовий інструмент забезпечення безпеки України з боку США, Великої Британії, а також Франції та КНР і вимагає від Росії повною мірою дотримуватися зобов'язань", - йдеться у документі.

Читайте також: Україна отримує американську зброю за кількома контрактами - посол у США

Як зазначили в МЗС, Україна високо цінує дії США, Великої Британії та Франції, які реально підтверджують підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, засуджують протиправні дії російської сторони, вживають заходів у відповідь на агресію РФ проти України. 

"Ми впевнені, що посилення політичної підтримки практичною допомогою з укріплення обороноздатності України шляхом надання летальної зброї повинно стати ефективною відповіддю на зростаючу безпекову загрозу з боку РФ. Це засвідчить повну відданість держав-підписантів Будапештського меморандуму взятим зобов'язанням та зміцнюватиме архітектуру європейської безпеки, невід'ємним елементом якої є Меморандум", - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС нагадали, що 5 грудня 1994 року Велика Британія, США та РФ підписали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум).

"Надання Україні ядерними державами гарантій безпеки шляхом підписання відповідного міжнародно-правового документа, яким і став Будапештський меморандум, було умовою, за якою український парламент надав згоду на приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року. Україна розглядала та продовжує розглядати такі гарантії як обставину, що становила істотну підставу для приєднання України до зазначеного Договору", - підкреслили у МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-