Конкурси на голів ОДА були фейковими і трималися на корупції - експерт

Конкурси на голів ОДА були фейковими і трималися на корупції - експерт

Укрінформ
Скасування конкурсного відбору на посади голів обласних та районних державних адміністрацій, а також центральних органів виконавчої влади відповідають Конституції та зменшують корупційні ризики у процесі їх призначення.

Таку думку висловив директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко на своїй сторінці у Facebook

“Сьогодні було багато новин та коментарів про закон, яким скасовуються конкурси на керівників обласних та районних адміністрацій (ОДА та РДА) та керівників центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ). Моя думка з цього приводу відрізняється від мейнстріму. Скасування конкурсів я підтримую. І ось чому. Мій головний аргумент - це Конституція України”, - зазначив він.

Експерт нагадав, що згідно з Основним законом голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом за поданням Кабінету міністрів.

Читайте також: Призначення губернаторів: Рада змінила "правила гри"

“Уявіть, ви - керівник компанії. За статутом, який затвердили акціонери, ви призначаєте керівників департаментів, і вони перед вами несуть відповідальність. Але в положення по відділу кадрів прописали, що всі рішення, кого брати вам у підлеглі, ухвалює конкурсна комісія, яку формуєте не ви. І ваша роль - "британської королеви" - лише підписати наказ. Чи може така модель працювати? Вкрай сумнівно”, - пояснив Шевченко.

За його словами, конкурси на голів облдержадміністрацій проходили “явно з впливом на конкурсну комісію” і з корупційною складовою.

“Чи здравомисляча людина подалася б на конкурс керівника ОДА без попередньої підтримки Прем’єра або Президента? Якщо ваша відповідь "ні", то конкурси потрібно було скасувати. Бо вони - фейк. Фейк через хибно побудовану систему. І також вони - корупція. Але корупція, яку легко припинити”, - підкреслив експерт.

Водночас Шевченко висловив переконання, що найголовнішим питанням у контексті державної влади на місцях є не конкурси, а максимальне обмеження повноважень місцевих державних адміністрацій та, відповідно, збільшення повноважень органів місцевого самоврядування.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у четвер, 9 листопада, ухвалила закон №7126 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби», яким передбачені зміни в процедуру призначення керівників центральних органів виконавчої влади, що не входять до складу Кабінету міністрів, та голів місцевих державних адміністрацій і їх заступників. За відповідне рішення проголосували 234 народні депутати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-