У БПП хочуть “апгрейду” нового проекту Виборчого кодексу

У БПП хочуть “апгрейду” нового проекту Виборчого кодексу

Укрінформ
Фракція «Блок Петра Порошенка» виступає за напрацювання нового проекту Виборчого кодексу, вважаючи неправильним вносити безліч поправок до ухваленого в першому читанні.

Про це заявила представник Президента у ВР Ірина Луценко журналістам в кулуарах парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Закон, що голосувався, про відкриті списки, ми вітаємо. Президент подякував за цю позицію. Але ми проговорювали про те, що треба вносити величезну кількість поправок, що приведе його до сучасного вигляду. Цей законопроект вміщає в себе норми, які не стосуються виборів до ВР», - зазначила Луценко.

За її словами, на зустрічі фракції БПП з Президентом та Прем'єр-міністром обговорювалися питання щодо необхідної кількості внесення правок до ухваленого проекту Виборчого кодексу в першому читанні.

 «Ті, хто не проголосували, зокрема і я, послідовно проявляли позицію, що якщо ми хочемо говорити про сучасний закон, його треба написати новий, базуючись на обговоренні старих законопроектів. Не можна до старого законопроекту приробити нові ноги. Треба сісти, враховуючи нове законодавство, прописати його чітким, зрозумілим, а не на старому законі шляхом поправок організовувати новий виборчий процес. Це не є правильним. Чому? Аргументом в тому є те, що відкриті списки пробували внести в закон про вибори до місцевих органів самоврядування. І всі прекрасно знають, яка була плутанина, скільки було непорозумінь, скільки громадян не зрозуміли, що це було, тому тулити до старого нове не є зовсім правильно. Ми за те, щоб написати новий закон. Фракція проявила свою позицію. Ми дали свої голоси і ми за відкриті списки, але за сучасним законом», - наголосила представник Президента у ВР.

Вона зазначила, що із голосування депутатів у залі «викристалізовується позиція залу - що вони (депутати - ред.) будуть підтримувати, а що - ні».

«Це також практика, яка дасть можливість на тих критичних зауваженнях і спільних позиціях, де є голосування, побачити, яким буде концепція нового закону про відкриті списки. Можливо. Ми ще не чули до кінця позицію мажоритарників. Тому напрацьовуємо», -  сказала Луценко, відповідаючи на запитання, коли можна очікувати на нову редакцію проекту Виборчого кодексу.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 листопада ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах до Ради, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

Читайте також: Голосування по Виборчому кодексу: 226-ту кнопку натиснула рука Бога

«За» відповідний законопроект № 3112-1 проголосували 226 депутатів. Серед авторів законопроекту - Голова Верховної Ради Андрій Парубій та депутат Леонід Ємець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-