Нардепи візьмуться за Виборчий кодекс

Нардепи візьмуться за Виборчий кодекс

Укрінформ
Народні депутати розглянуть у вівторок у першому читанні законопроекти № 3112 та № 3112-1, якими пропонується прийняти Виборчі кодекси і запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими партійними списками на виборах Ради, а також змінити виборчу систему на місцевих виборах.

Про це йдеться в порядку денному Ради, опублікованому на сайті парламенту. 

Ці два законопроекти будуть розглядатися першими питаннями.

Далі депутати розглянуть включення до порядку денного сесії законопроект № 7258, що передбачає перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету шляхом збільшення видатків на пільги та житлові субсидії населенню на оплату житлово-комунальних послуг на 7,6 млрд гривень. 

Окрім того, депутати розглянуть включення до порядку дня сесії проекту постанови про звільнення Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх  справ.

Далі запланований розгляд у другому читанні блоку питань щодо державної підтримки кінематографії, законопроект № 6106 «Про стратегічну екологічну оцінку», № 3579 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей», урядовий законопроект № 4995 «Про внесення змін до законодавчих актів України з питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців, які загинули під час виконання обов'язків військової служби».

Також запланований розгляд у першому читанні, зокрема, проекту закону уряду № 6125 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії торгівлі людьми та захисту постраждалих осіб».

Як повідомлялось, 19 жовтня жоден із винесених на розгляд депутатів законопроектів щодо виборів народних депутатів, які пропонували запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками кандидатів на парламентських виборах, не набрав необхідної кількості голосів.

Законопроект № 3112 був зареєстрований депутатом Валерієм Писаренко у вересні 2015 року, законопроект № 3112-1 поданий групою депутатів, зокрема Андрієм Парубієм і Леонідом Ємцем. Запропоновані варіанти виборчих систем у цих проектах Виборчого кодексу значно різняться: це стосується як парламентських виборів, так і місцевих. При цьому кожним з проектів (№ 3112 та № 3112-1) пропонується три варіанти виборчих систем для виборів: пропорційна система, система єдиного неперехідного голосу на виборах до районах рад, мажоритарна виборча система.

Наприкінці листопада 2014 року фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде ухвалено новий закон "Про вибори народних депутатів України" на основі пропорційної системи з відкритими списками. Разом з тим, ще у 2010 році Парламентська Асамблея Ради Європи наголосила на необхідності запровадження на виборах народних депутатів України пропорційної виборчої системи, яка базуватиметься на відкритих виборчих списках і регіональних виборчих округах.

Читайте також: Фракція БПП визначилась із кандидатурами до Конституційного суду

Діючим законодавством передбачена змішана виборча система (50% парламентарів обираються за мажоритарною виборчою системою, інші 50% – за пропорційною виборчою системою із закритими партійними списками).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-