Спецслужби Чехії повідомили про дії російських шпигунів проти України і ЄС

Спецслужби Чехії повідомили про дії російських шпигунів проти України і ЄС

Укрінформ
Служба безпеки та інформації Чехії (BIS) оприлюднила річний звіт, в якому йдеться про підвищення активності російських і китайських шпигунів на території країни.

Про це повідомляє портал 420on.cz з посиланням на звіт BIS.

«Служба безпеки та інформації оприлюднила звіт за 2016 рік, в якому вказала на підвищення активності російських секретних служб на території Чехії. Інтенсивніше стали працювати також і китайські шпигуни», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що китайські розвідники орієнтувалися в першу чергу на «тибетські питання і порушення чесько-тайваньських відносин».

Російські шпигуни працювали у різних сферах - як у внутрішніх справах Чехії, так і в рамках кампаній проти України, НАТО і ЄС.

У звіті окремо згадуються і кібершпигуни з Росії. Вони займалися компрометацією роутерів і IP-адрес в адміністраціях двох державних установ. Кампанія APT28/Sofacy стала частиною найактивнішої і найпомітнішої російської кібершпигунської кампанії, що зачіпає найрізноманітніші сфери - від дипломатичних відносин, армії, до науки та дослідницької діяльності.

Як і 2015 року, Служба безпеки та інформації виявила спроби порушення закону і правил роботи регулюючих органів. Компанії з російським капіталом також виявилися більше за інших пов'язані з тіньовою економікою та використанням законного бізнесу для прикриття нелегальної діяльності. У 2016 році збільшився ступінь агресії, з якою представники цих компаній намагалися перешкоджати законним наслідкам у разі виявлення порушень чеськими установами.

Читайте також: Assemblyline: канадська розвідка виклала програму-шукач шпигунського ПЗ

У звіті також йдеться, що міграція громадян Росії до Чехії становила потенційну загрозу для республіки. Це стосується в першу чергу російських громадян з Кавказу, які прибували за маршрутом Білорусь - Польща - Німеччина. Завдяки посиленню контролю на кордоні Польщі та в Німеччині влітку 2016 року вдалося ускладнити транзит для мігрантів.

Чеська служба безпеки та інформації також звернула увагу на те, що великі об'єднання бізнес-структур стали чинити більше впливу на вирішення економічних питань ЧР. Як йдеться у звіті, це відбувається на абсолютно легальних підставах, проте втручання в економічні інтереси країни залишається беззаперечним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-