У

У "мовному питанні" потрібен толерантний підхід - депутат ПАРЄ

Ексклюзив
Укрінформ
Представники національних меншин мають володіти державною мовою на високому рівні, у той же час, державі необхідно приділяти належну увагу, в тому числі фінансову, для можливості навчання рідною мовою, дотримуючись збалансованого і толерантного підходу.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив член делегації литовського парламенту в ПАРЄ Емануель Зінгеріс, який був кандидатом на посаду голови ПАРЄ.

"Усі українські угорці і румуни мають чудово знати українську. Потягом 70 років Москва робила все, щоб знищувати українську культуру і українську мову. Тепер період відновлення прав української мови і це всі розуміють... Але ви повинні з надзвичайною повагою ставитися до цих меншин і виділяти гроші у річному бюджеті на угорські і румунські середні школи і на освіту для цих людей. Нехай вони будуть багаті на дві мови", - наголосив Зінгеріс.

Він нагадав, як проходив діалог з мовного питання у Литві.

"Якщо згадати історію Литви - то це 27 років відновлення незалежності. У нас рік тому був великий діалог з приводу рівня вимог до володіння литовською мовою після закінчення школи... Наші дебати завершилися тим, що на випускних іспитах вимоги до рівня знань литовської мови високі - як польська, так і російська молодь мають знати литовську мову на тому самому рівні, що і литовська", - наголосив депутат ПАРЄ.

Читайте також: Геращенко про "мовне" рішення ПАРЄ: Нам вдалося "збити" найодіозніші поправки

Зінгеріс також навів приклад з особистого досвіду: "Мій син нещодавно одружився. Його дружина - представниця польської нацменшини Литви. Попри те, що вона належить до досить закритої польської громади, рівень володіння литовською мовою дуже високий, вона отримала освіту литовською мовою".

Депутат упевнений, що дуже важливий баланс у підході в цьому питанні і знання рідних мов нацменшинами треба вітати, так само як і володіти рідною мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-