Судова реформ: НАБУ просить Порошенка ветувати зміни до Кримінального кодексу

Судова реформ: НАБУ просить Порошенка ветувати зміни до Кримінального кодексу

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро закликає Президента Петра Порошенка ветувати зміни до Кримінального процесуального кодексу, ухвалені Верховною Радою 3 жовтня.

Про це повідомляється на сайті НАБУ.

"Законопроект №6232, який серед іншого передбачає внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (так звана "судова реформа"), містить низку суперечностей, які у разі набуття чинності, можуть паралізувати роботу органів досудового розслідування", - вважають у відомстві.

Як зазначається, "найбільше занепокоєння викликає поправка до ст. 219 КПК України, яка передбачає обмеження термінів досудового розслідування тяжких злочинів до 6 місяців з моменту внесення відомостей до ЄРДР, з можливістю продовження розслідування за рішенням суду ще на півроку".

"Наголошуємо, розкриття і розслідування складних корупційних схем у такі стислі терміни є неможливим. Для прикладу, при розслідуванні схем, пов’язаних із виведенням коштів за кордон, детективи НАБУ виявляють ланцюжок, який складається  в середньому з 7-10 ланок, через які вкрадені в українців гроші перераховуються кінцевим бенефіціарам. Для здобуття доказів у справі детективи мають проаналізувати банківські операції підприємства кожної ланки. За таких обставин тільки на розкриття банківської таємниці згідно ст. 164 КПК детективу знадобиться щонайменше  7-10 місяців, не говорячи про подальше проведення експертних досліджень", - йдеться у повідомленні.

Іншим ризиком нових норм КПК у НАБУ вважають закриття в судовому порядку проваджень, в яких терміни досудового розслідування перевищують шість місяців, за ініціативи самих фігурантів поточних розслідувань: "У запропонованих до Кримінального процесуального кодексу змінах відсутні перехідні положення, які б виводили з-під дії Кодексу поточні справи, де нікому не оголошено про підозру".

Читайте також: Зміни до кодексів впорядкують судовий процес - Порошенко

Спірною в НАБУ також вважають норму про повноваження слідчого-судді визначати доцільність проведення експертиз, зобов’язання слідчого перед проведенням обшуку звертатись до суду, щоб той витребував, аби власник добровільно надавав відшукувані речі, предмети чи техніку, а також надання суддям повноваження скасовувати повідомлення про підозру та статус підозрюваного у кримінальному провадженні.

"Національне бюро переконане: ухвалення подібних змін до кримінального процесуального законодавства заблокує розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів і унеможливить притягнення винних до відповідальності. Національне бюро закликає Президента України не допустити блокування роботи органів досудового розслідування, ветувавши суперечливі зміни до Кримінального процесуального кодексу", - зазначається у повідомленні.

Як повідомлялося, 3 жовтня народні депутати у ухвалили у цілому поданий Президентом законопроект "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адмінсудочинства України та інших законодавчих актів", який входить до пакету судової реформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-