Вінник каже, що внесений у Раду законопроект - про деокупацію Донбасу

Вінник каже, що внесений у Раду законопроект - про деокупацію Донбасу

Укрінформ
Законопроект "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей" вперше на законодавчому рівні визнає Російську Федерацію агресором.

Про це заявив в ефірі телеканалу “112” народний депутат, секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Іван Вінник, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Україна проводила консультації із нашими західними партнерами з приводу головних новел цього законопроекту. Власне, новели є відомими на загал. Те, що Росія є агресор, я думаю, що це для всього світу є очевидним. Новелою є те, що ми сьогодні на рівні законодавства встановлюємо цей факт”, - сказав Вінник.

Народний депутат вказав на те, що міжнародна дипломатія та міжнародна політика сприймає це визнання РФ агресором “таким чином, що це - воля українського народу визнати Росію агресором”, адже Верховна Рада представляє волю українського народу.

За словами Вінника, в законопроекті є окремий абзац, “який визначає агресора як російські регулярні війська, як терористичні бандитські формування, підтримувані та спонсоровані РФ, та інші елементи, які діють не в межах Конституції України, а їх формування є незаконним”.

Читайте також: У Раді зареєстрували законопроект про реінтеграцію Донбасу

Законопроект також передбачає тимчасово посилення повноважень керівництва Генерального штабу щодо “координації дій усіх силових, правоохоронних органів по звільненню цих територій”, додав народний депутат.

“І взагалі треба називати цей законопроект не про реінтеграцію, а про деокупацію. Де-факто, назва буде містити відновлення суверенітету на територіях Донецької та Луганської областей, які тимчасово захоплені”,- заявив секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони. 

Водночас, він наголосив, що в преамбулі законопроекту вказується на те, що Україна поважає та дотримується Мінських домовленостей: “Цей законопроект не скасовує Мінські домовленості, адже саме на підставі цих домовленостей застосований санкційний пакет проти РФ”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-