Рада ухвалила судову реформу

Рада ухвалила судову реформу

Оновлено
Укрінформ
Народні депутати ухвалили у цілому поданий Президентом законопроект "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адмінсудочинства України та інших законодавчих актів", який входить до пакету судової реформи.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 234 парламентарії.

Розгляд законопроекту №6232 тривав 7 пленарних днів, оскільки до нього було подано 4383 поправки.

Документ передбачає створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до судів і можуть бути предметом судового розгляду, підлягають обов'язковій реєстрації в Єдиній системі в день надходження.

"Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі, шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою", - йдеться у документі.

Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній системі, можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою цієї системи, з використання власного електронного цифрового підпису.

Читайте також: Конкурс до Верховного Суду завершено. Що далі?

Зазначена система функціонує у судах, Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Державній судовій адміністрації України, їх органах та підрозділах, вона здійснює визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи, у порядку, передбаченому кодексами (автоматизований розподіл справ).

"Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацію України у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи", - йдеться у документі.

Розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, установлених законом.

Законом визначено, що Вищий суд з питань інтелектуальної власності розпочинає свою роботу з дня, наступного за днем опублікування головою Вищого суду з питань інтелектуальної власності в газеті "Голос України" повідомлення про початок роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Згідно із законом судом касаційної інстанції є Верховний суд, який буде розглядати справи в складі колегії з трьох або більшої непарної кількості суддів.

У закон "Про виконавче провадження" вносяться зміни, якими вводиться Єдиний державний реєстр виконавчих документів, положення про нього затверджується спільним нормативно-правовим актом Міністерства юстиції та Державної судової адміністрації.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати 7 вересня розпочали розгляд законопроекту № 6232, яким передбачається внесення змін до Господарського, Цивільного процесуальних кодексів, Кодексу адміністративного судочинства та інших законодавчих актів.

Раніше Голова Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич наголошував, що новий Верховний суд не зможе запрацювати без ухвалення цього законопроекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-