Фріз прокоментувала кампанію з дискредитації України на ринку зброї

Фріз прокоментувала кампанію з дискредитації України на ринку зброї

Укрінформ
Кампанія з дискредитації України на ринку зброї, у тому числі шляхом звинувачення у продажі зброї до Південного Судану, має на меті зірвати надання летального озброєння оборонного призначення від США.

Таке переконання висловила на своїй сторінці у Facebook член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз. 

"Ключове завдання - витіснити її (Україну - ред.) з ринку озброєння, звинуватити у непрямій причетності до роздмухування міграційної кризи, а головне - зірвати надання летального озброєння оборонного призначення зі США", - написала Фріз.

Депутат навела дані SIPRI, які свідчать, що зброю до Південного Судану постачала Російська Федерація. "Зокрема, поставки включали 9 військово-транспортних гелікоптерів Мі-8МТ та Мі-17 у 2007 р. У 2011 р. – 9 одиниць Мі-17В-5, а також Мі-172 у версії VIP транспорту для уряду. У 2014 – 2016 рр. було здійснено постачання 6 одиниць бойових гелікоптерів (що були у використанні) Мі-24П та Мі-35-П. Цікаво, що саме гелікоптери були серед видів зброї, які увійшли у нещодавні звіти, в яких Україна звинувачувалась у незаконному постачанні зброї до Південного Судану”, - інформує Фріз.

Читайте також: У Держекспортконтролі прокоментували звинувачення у незаконному постачанні зброї

Вона нагадала, що раніше вже була спроба подібної дискредитації України - тоді йшлося, що наша країна нібито постачала ракетні двигуни до КНДР, хоча насправді підтримку Північній Кореї надає Кремль. Тоді в цій дискредитації “використовувався досить респектабельний експерт з США, який має зв’язки з РФ не тільки через дружину з Росії, але й через “друга” по комерційній компанії з московського філіалу, який є офіцером ЗС РФ”.

“Тобто ми спостерігаємо цікаву тенденцію: вже вдруге до постачання зброї причетна Росія, а звинувачення надходить на адресу України. При цьому незаконність постачання можна досить спокійно спростувати за відкритими джерелами”, - написала нардеп.

Водночас вона нагадала, що Рада безпеки ООН не запроваджувала повну та всеосяжну заборону щодо постачань зброї.

“Перевірка фактів вказує на те, що з 2012 р. (проголошення незалежності ПС) зброю в цю країну офіційно постачали ПАР, Китай, Росія та навіть Канада й США (БТР Тайфун та двигуни VT-400 для них). При цьому лише РФ відправила першу партію гелікоптерів у 2007 році, тобто до офіційного проголошення незалежності та членства Південного Судану в ООН (тобто в період, коли це була сепаратистська територія Судану, що знаходилася в стані військового конфлікту з самопроголошеним керівництвом)”, - повідомила Фріз.

На її думку, ці факти мали бути відомі й організації Amnesty International, де заявили лише про “незаконне постачання української зброї” до Південного Судану.

Як повідомляв Укрінформ, у звіті, опублікованому 25 вересня, Amnesty International заявляє, що в 2014 році державна компанія “Укрінмаш” незаконно підписала контракт з компанією з ОАЕ на поставку тисяч кулеметів, мінометів, РПГ і мільйонів боєприпасів до Південного Судану. 

У свою чергу "Укрінмаш" заявив, що не постачав і не постачає зброю до Південного Судану. За словами представника компанії Юрія Кирилича, договір із компанією-посередником, про який йдеться в звіті Amnesty, був підписаний, але не виконаний, оскільки не було отримано дозволу на експорт цієї зброї з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-