У Держекспортконтролі прокоментували звинувачення у незаконному постачанні зброї

У Держекспортконтролі прокоментували звинувачення у незаконному постачанні зброї

Укрінформ
Звинувачення України в недотриманні міжнародного права у питанні експорту озброєння, поширені останнім часом у ЗМІ, є безпідставними і дивним чином збіглися в часі з прийняттям рішення про надання Україні зброї.

Про це зазначається в офіційній заяві Державної служби експортного контролю. 

“Останнім часом на адресу України почастішали звинувачення з боку різного роду неурядових структур щодо недотримання міжнародних зобов’язань у сфері контролю над озброєннями, запобігання їх розповсюдженню. За збігом обставин це відбувається під час прийняття доленосного рішення про надання Україні оборонних озброєнь, збільшення військової допомоги з боку стратегічних партнерів”, - ідеться в повідомленні.

Крім того, у Держекспортконтролі пов’язують подібну інформацію з намаганнями послабити позиції українських підприємств на світовому ринку озброєнь.

У цьому зв’язку у відомстві проаналізували викладені у інтернет-виданнях звинувачення, зокрема, щодо імовірного постачання «Укрінмашем» зброї до Південного Судану та стосовно посередництва України у постачанні зброї з Європейського Союзу до окремих країн Східної Африки, Близького Сходу та Азії.

Читайте також: Звинувачення у продажі зброї Південному Судану пов’язане з конкуренцією - АП

Так, за даними служби, Україна є членом усіх міжнародних режимів експортного контролю та неухильно дотримується їх вимог, а також відповідних резолюцій Ради безпеки ООН, і регулярно подає звітність щодо експорту озброєнь до Реєстру звичайних озброєнь ООН та Секретаріатів режимів.

“Жодних претензій від країн-учасників, режимів чи членів ООН на адресу України у невиконанні міжнародних зобов’язань не висувалося, оскільки наша держава не здійснювала постачань озброєнь усупереч міжнародним та національним обмеженням”, - підкреслили в Держекспортконтролі.

Крім того, у Держекспортконтролі нагадали, що Південний Судан є членом ООН та визнаний Україною, Рада безпеки ООН не запроваджувала повну та всеосяжну заборону щодо постачань зброї до цієї країни. До того ж встановлено, що Укрінмаш не здійснював жодних постачань зброї до Південного Судану, відповідних дозвільних документів Держекспортконтроль з цією метою вказаній українській компанії не видавав.

“Що стосується діяльності приватного підприємства «Техімпекс», то вона укладається в рамки законного бізнесу. Вироблена вказаною компанією продукція, у т.ч. з використанням імпортованих комплектуючих, в 2014 – 2016 рр. постачалася до Ефіопії, ОАЕ, Чаду та Уганди, стосовно яких немає обмежень з боку ООН та Євросоюзу”, - наголосили в службі та додали, що, згідно з міжнародною звітністю, інші країни, у т.ч. європейські, також здійснюють на регулярній основі постачання озброєнь до цих країн.

Як відомо, 25 вересня міжнародна організація Amnesty International Україна розповсюдила інформацію про незаконне постачання українською компанією «Укрінмаш» зброї до Південного Судану.

26 вересня міжнародний Проект OCCRP звинуватив Україну у посередництві постачання зброї з Європейського Союзу до окремих країн Східної Африки, Близького Сходу та Азії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-