Москва маніпулює питанням миротворців на Донбасі: Заява оборонного комітету Ради

Москва маніпулює питанням миротворців на Донбасі: Заява оборонного комітету Ради

Укрінформ
Комітет з нацбезпеки та оборони прийняв заяву щодо маніпуляцій керівництвом Російської Федерації питання можливого введення миротворчої місії ООН на Сході України.

Про це повідомила голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Ірина Фріз, інформує прес-служба БПП.

"На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони прийняли спільну заяву щодо маніпуляцій керівництвом Російської Федерації питання можливого введення миротворчої місії ООН на Сході України. Цей політичний документ є відповіддю профільної парламентської установи на провокативні заяви російського керівництва та спроби дискредитації Росією української позиції щодо міжнародної миротворчої місії на Донбасі", – зазначила Фріз.

Текст заяви:

"Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони висловлює занепокоєність спробами маніпуляції російським керівництвом питанням особливостей перебування можливої миротворчої місії ООН на Сході України.

Для України є неприйнятним обмеження дії миротворчого контингенту лінією зіткнення, оскільки це унеможливлює контроль та запобігання переміщенню зброї, особового складу бандформувань та регулярних підрозділів ЗС РФ через непідконтрольну ділянку українського кордону з Російською Федерацією. За умов збереження каналів насичення окупованих територій зброєю та особовим складом з території Росії, виконання завдань миротворчою місією є неможливим.

Читайте також: Миротворці на Донбасі: Єльченко сказав, на якому мандаті наполягатиме Україна

Територією конфлікту є вся непідконтрольна Україні територія Донецької та Луганської областей. Отже юрисдикція та дії миротворчої місії ООН мають розповсюджуватися на неї та не обмежуватися лінією зіткнення. Завдання миротворчої місії не може обмежуватися лише захистом спостерігачів місії ОБСЄ. Воно має включати демілітаризацію території, примушення до виконання пунктів Мінських Угод, що є Дорожньою картою вирішення ситуації на Сході України, яка узгоджена з міжнародними посередниками в рамках Норманського формату.

Процедура введення миротворчих сил в будь-який регіон згідно з нормами міжнародного права не передбачає узгодження з стороною, що не визнає себе стороною конфлікту.

Винесення питання щодо миротворчої місії на Сході України на умовах РФ є спробою російської сторони відволікти увагу від послідовного, систематичного невиконання нею пунктів Мінських угод".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-