Миротворці на Донбасі: Єльченко сказав, на якому мандаті наполягатиме Україна

Миротворці на Донбасі: Єльченко сказав, на якому мандаті наполягатиме Україна

Укрінформ
Україна може офіційно подати власний альтернативний російському проект резолюції щодо миротворчої місії ООН на Донбасі, якщо в цьому буде потреба.

Про це у коментарі "112 каналу" заявив постпред України при ООН Володимир Єльченко. 

"У нас все це є, воно напрацьоване, вже воно є на руках наших партнерів. Я думаю, ми подивимося і протягом одного-двох днів, якщо буде така потреба, подамо і розповсюдимо свій альтернативний проект. Інший варіант - це працювати на базі російського проекту. Це ж не означає, що там все має залишитися так, як вони написали", - сказав Єльченко.

Він додав, що до Ради безпеки входять 15 членів, і всі вони братимуть участь в обговоренні проекту резолюції.

"Це колективна робота, я думаю що або так, або так, ми цю роботу будемо вести. Але перш ніж її почати, нам потрібно, щоб і ми самі, і  наші партнери зрозуміли, що ця робота має вестися тільки після того, як ми погодимо базові принципи", - наголосив постпред України.

Коментуючи мандат місії ООН, Єльченко зазначив, що це має бути операція з підтримання миру. За його словами, це "не може бути лише охорона спостерігачів ОБСЄ, для цього простіше їх озброїти".

Читайте також: Росія подала до ООН свій проект щодо миротворчої місії на Донбасі

Він також підкреслив, що у мандаті місії обов'язково має бути означено, що вона знаходитиметься на всій території окупованого Донбасу, в першу чергу на російсько-українському державному кордоні. "Ще одне абсолютно принципове питання для України, яке не підлягає обговоренню, - це виведення до розгортання місії ООН всіх іноземних військ, а там, як ми знаємо, є іноземні війська лише однієї країни - це Російська Федерація. З цього випливає ще один принциповий для нас момент - не може  країна, яка є стороною конфлікту, тобто Росія, одночасно бути миротворцем", - наголосив Єльченко.

За його словами, якщо у майбутньому, коли вже почнеться робота над мандатом, ми почуємо від Росії, що там мають бути її миротворці, це буде неприйнятно не тільки для нас, а й для всіх наших партнерів у Раді безпеки, тому що ще суперчить основоположним принципам статуту ООН і правилам ведення миротворчості.

Постпред України також наголосив, що Україна категорично не згодна з тим, що ми маємо погоджувати питання миротворчої місії на Донбасі  з так званою владою ОРДЛО, оскільки стороною конфлікту є Росія.

Як повідомлялося, президент РФ  Путін у вівторок, 5 вересня, погодився з ідеєю введення миротворців ООН на Донбас для захисту місії ОБСЄ, але заявив, що ці сили мають перебувати лише на лінії розмежування і що це потрібно узгоджувати з ватажками "ЛНР" і "ДНР". Путін також повідомив, що доручив російському МЗС внести проект резолюції щодо миротворців на Донбасі на розгляд Ради безпеки ООН.

В МЗС України після цієї заяви наголосили, що Росія спотворює ідею розгортання місії. Українські дипломати наголошують, що на Донбасі під виглядом миротворців не може бути присутній військовий чи інший персонал сторони-агресора (Росія - ред), а також не може бути мови «про отримання згоди на проведення операції з підтримання миру від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічного забезпечення з боку Росії».

Раніше, 22 серпня, Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна восени на сесії Генеральної асамблеї ООН вийде з ініціативою про введення миротворців ООН на непідконтрольні території Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-