Мовне питання освітньої реформи: Парубій зібрав закриту нараду

Мовне питання освітньої реформи: Парубій зібрав закриту нараду

Укрінформ
Народні депутати відповідно до Регламенту пішли на двогодинну перерву, під час якої голова Верховної Ради Андрій Парубій проведе закриту нараду з питання мови в освіті.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, парламентарії не завершили розгляд законопроекту №3941-д «Про освіту» і продовжать його після перерви.

Дискусію у парламенті, зокрема, спричинила стаття законопроекту щодо мови викладання у закладах освіти. Згідно із документом, мовою освітнього процесу є державна, а особам з порушеннями слуху забезпечується право на навчання жестовою мовою та на вивчення української жестової мови.

Міністр освіти Лілія Гриневич зауважила, що у законі пропонується також передбачити таку норму: «Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти з поступовим збільшенням на кожному наступному рівні цієї освіти кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

Читайте також: Гриневич каже, що найбільш конфліктне питання освітньої реформи - мовне

Натомість народний депутат Оксана Білозір запропонувала поправку, яка передбачає, що «особам, які належать до національних меншин, забезпечується право на вивчення рідної мови у закладах освіти».

Тому голова Верховної Ради запропонував нардепам перейти до розгляду наступних поправок, а мовне питання окремо оговорити під час перерви.

«О 14.15 на третьому поверсі я проведу нараду щодо питання мови, за яким ішла дискусія. Тому я прошу і публічно звертаюсь до всіх фракцій, щоб були уповноважені представники фракцій, щоб ми змогли вийти на компромісне формулювання, щоб були автори правок, представництво комітету і міністр освіти. Нарада буде закрита, я сподіваюсь, ми зможемо вийти на рішення», - сказав Парубій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-