Гриневич каже, що найбільш конфліктне питання освітньої реформи - мовне

Гриневич каже, що найбільш конфліктне питання освітньої реформи - мовне

Укрінформ
Міністр науки і освіти Лілія Гриневич називає статтю про мову навчального процесу в школах найбільш конфліктною у законопроекті про реформування системи освіти.

Про це вона сказала журналістам у парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Стаття про мови була найбільш конфліктною», - зазначила Гриневич. При цьому вона повідомила, що вдалося знайти консенсусний варіант, який би забезпечив передбачене Конституцією право нацменшин на навчання рідною мовою і в той же час надав їм можливість оволодіння українською мовою. За її словами, під час розгляду і обговорення законопроекту буде озвучена поправка, яка визначатиме, яким чином має здійснюватись навчання у школах нацменшин.

«Вона стосується того, що на кожному рівні середньої освіти має збільшуватись кількість предметів, що викладаються українською мовою», - сказала Гриневич.

Читайте також: Рада взялася за освітню реформу

Найбільш актуальним, за її словами, це положення є для угорської меншини. Передбачається, що спочатку діти вивчатимуть предмети на своїй рідній мові, у 5-9 класах буде вводитись кілька предметів українською мовою викладання, «а в старшій школі це можуть бути майже всі предмети українською мовою».

Також міністр додала, що у школах виключно з російською мовою викладання також будуть діяти, в разі прийняття реформи, відповідні норми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-