Ракетний скандал: Київ наполягає на розслідуванні в ООН – Єльченко

Ракетний скандал: Київ наполягає на розслідуванні в ООН – Єльченко

Укрінформ
Представник України в ООН Володимир Єльченко заявляє, що Україна виступає за проведення розслідування того, завдяки яким країнам Північна Корея змогла розвинути свій ракетний потенціал.

Про це він заявив в коментарі Радіо Свобода.

"Ми в контексті нової резолюції будемо виступати, що Рада безпеки ООН має ініціювати якесь нове розслідування того, завдяки яким країнам Північна Корея змогла до такого рівня розвинути свій ядерний і ракетний потенціал", – сказав він.

При цьому Єльченко зауважив, що в Радбезі ООН немає офіційних претензій до Києва, також не обговорюється стаття The New York Times щодо ймовірного зв’язку успіху КНДР у випробуванні міжконтинентальних балістичних ракет і України.

"Ми обговорювали це питання зі своїми колегами у Раді безпеки. Вони вважають, що це регулярна "качка", ніхто офіційних звинувачень на адресу України не висловлював – всі виходять з того, що це не підтверджено", – наголосив він.

Нагадаємо, 14 серпня американське видання The New York Times оприлюднило статтю, в якій стверджує, що успіх КНДР у випробуванні міжконтинентальних балістичних ракет, здатних досягти США, може бути пов’язаний із купівлею на чорному ринку двигунів, ймовірно, з українського заводу, який має історичні зв’язки з російською ракетною програмою. The New York Times наводить секретні висновки розвідслужб США і цитує експерта з ракет із Міжнародного інституту стратегічних досліджень Майкла Еллемана.

Пізніше той, однак, заявив, що не стверджував про причетність влади України до постачання ракетних двигунів до КНДР. Крім того, в його дослідженні йшлося про те, що джерелом двигуна могла бути "Росія і/або Україна"; американська газета винесла в заголовок лише Україну і присвятила саме їй головну увагу.

Читайте також: Єльченко закликає до жорсткіших заходів для відповіді на ядерну загрозу КНДР

Українська сторона заперечила наведені в статті дані. Зокрема, держпідприємство "Південний машинобудівний завод" зауважило, що "припущення авторів публікації та процитованого ними "експерта" щодо можливого зв’язку України з прогресом КНДР у розвитку ракетних технологій не мають стосунку до реальності". У "Південмаші" наголошують, що ніколи раніше не мали і не мають зараз ніякого зв’язку з північнокорейськими ракетними програмами космічного чи оборонного характеру.

Третього вересня в Північній Кореї заявили, що здійснив "надзвичайно успішний" випробувальний термоядерний вибух водневого боєзаряду, придатного для встановлення на балістичну ракету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-